Το Ραντεβού της Θεσσαλονίκης

Η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο λόγους: η δυναμική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεικνύει τις προοπτικές της «επόμενης ημέρας», εάν η Ελλάδα ξεφύγει από τις παλιές αγκυλώσεις και συνήθειες· οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα δείξουν εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα εξόδου από την κρίση ή εάν η άγρα ψήφων καταδικάσει τη χώρα στο τέλμα.

Εδώ και δέκα χρόνια, η ολιγοήμερη ετήσια «ανάβαση» του πολιτικού προσωπικού στη Θεσσαλονίκη συχνά εξελισσόταν σε δοκιμασία για τους κυβερνώντες. Οσο οι πρωταγωνιστές μένουν στην Αθήνα, μέσα στις γνωστές δομές της πολιτικής ρουτίνας, μπορούν να ελέγχουν το μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Το ετήσιο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όμως, τους φέρνει σε άμεση επαφή με δημοσιογράφους απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης και με τις διαδηλώσεις πολιτών, αναγκάζοντάς τους να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα ήθελαν να αποφύγουν

energia.gr
Σαβ, 8 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:35

 

Παλιότερα η άνοδος στη Θεσσαλονίκη αποτελούσε κάτι σαν γύρο θριάμβου των κυβερνήσεων, οι οποίες εμφανίζονταν να μοιράζονται λίγη από την αίγλη της εξουσίας τους με τους κατοίκους της «συμπρωτεύουσας». Οταν όμως οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν σκάνδαλα, ή όταν κορυφώνονταν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας, τότε το αναπόφευκτο ραντεβού της ΔΕΘ άρχιζε να μοιάζει με παγόβουνο στην πορεία της κυβέρνησης. Οταν, υπό ξένη επιτήρηση, οι κυβερνήσεις αδυνατούσαν να μοιράζουν παροχές στα διαγγέλματα της οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτους, η εκάστοτε αντιπολίτευση μπορούσε να υπονομεύει την κυβέρνηση με το δικό της «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες.

Ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον το βήμα της Θεσσαλονίκης και τις δυσκολίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Ετσι, βρέθηκε να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο. Ενώ παλιότερα ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, εδώ και τρία χρόνια, ως πρωθυπουργός, ο ίδιος αναγκάζεται να τις αποφεύγει και να δίνει εξηγήσεις για την πολιτική του. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δράση τού έως τώρα φίλιου «Ρουβίκωνα» στη Θεσσαλονίκη, εναντίον της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσφορία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τα δύο τελευταία χρόνια ήταν έκδηλη. Φέτος, όμως, θα προβάλει την «έξοδο» από το μνημόνια και θα υποσχεθεί φιλόδοξο πακέτο παροχών, καθώς έως την επόμενη ΔΕΘ θα μεσολαβήσουν τοπικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Η έως τώρα πορεία του δείχνει ότι θα επιλέξει τον εύκολο δρόμο – προς όφελος του κόμματός του, όχι της χώρας.

(του Νίκου Κωνσταντάρα, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/09/2018)