Η Ευρώπη πρόσθεσε 4,5 GW νέας αιολικής ισχύος στο ήδη εγκατεστημένο δυναμικό της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope που δημοσιεύθηκαν χθες, Πέμπτη.

«Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε η νέα αιολική ισχύς ανήλθε σε 6,1 GW. Παρόλα αυτά, είναι σύμφωνος με τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί», ανέφερε η WindEurope σε δήλωσή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της WindEurope, Γερμανία, Γαλλία και Δανία ήταν οι πρωτοπόροι με νέα χερσαία αιολική ισχύ που ανήλθε αθροιστικά σε 3,3 GW (1,6 GW, 605 MW και 202 MW, αντίστοιχα).

Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν συνολικά 1,1 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα οποία αποδίδονται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (911 MW), ενώ ακολουθούν το Βέλγιο (175 MW) και η Δανία (28 MW).

Η Γερμανία, η οποία προγραμματίζει να εγκαταστήσει νέες υπεράκτιες αιολικές μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρουσίασε επιβράδυνση του ρυθμού νέων εγκαταστάσεων.

Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Νορβηγία, πρέπει, επίσης, να ενισχύσουν και να επιταχύνουν το σχεδιασμό τους σχετικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, επισημαίνει η έκθεση.

«Συνολικά για το 2018, η WindEurope αναμένει να εγκατασταθούν 3,3 GW νέας υπεράκτιας και 10,2 GW νέας2 χερσαίας αιολικής ισχύος. Αυτό αντιστοιχεί σε συνολικά 13,5 GW νέας αιολικής δυναμικότητας για το έτος», σημειώνει η Wind Ευρώπη.

Ο επικεφαλής για θέματα πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu, επεσήμανε ότι ο τομέας της αιολική ενέργειας είναι σε θετική τροχιά σε ότι αφορά την εγκατάσταση νέων μονάδων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη αυτή καθοδηγείται από λίγες μόνο αγορές.

Οι αριθμοί που παρουσιάζονται στην έκθεση αποκρύπτουν ενδεχομένως ορισμένες ανησυχητικές τάσεις, με βασικότερο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

«Η Γαλλία εγκατέστησε πολλές νέες χερσαίες αιολικές μονάδες φέτος, χωρίς ωστόσο να έχει εκδώσει ούτε μία νέα άδεια για χερσαίες αιολικές μονάδες τους τελευταίους οκτώ μήνες εξαιτίας ενός διοικητικού κωλύματος, το οποίο οδήγησε και στη χαμηλή συμμετοχή στον τελευταίο γύρο δημοπρασιών. Έτσι, θα παρουσιαστεί πλέον μία σοβαρή κάμψη στην εγκατάσταση νέων μονάδων, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού», εξήγησε ο κ. Tardieu.