Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 83, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων από τις πιο φονικές πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας. Εικόνες από καμένα σπίτια και αυτοκίνητα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά αυτή τη τραγωδία, την περασμένη Δευτέρα, συγκλονίζουν τα τελευταία 24ωρά την κοινή γνώμη.

Ξυπνούν όμως και μνήμες από πρόσφατες τραγωδίες, όπως τις φωτιές στην Ηλεία, κάτι που σημαίνει πως σε αυτό τον τόπο δυστυχώς επαναλαμβάνονται γεγονότα, δίχως να αλλάζει κάτι.

Τα γεγονότα κάνουν το γύρο του κόσμου, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να χαρακτηρίζει τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα ως τις πιο φονικές του 21ου αιώνα, μετά από εκείνες που σημειώθηκαν στην Αυστραλία, το 2009, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 173 άνθρωποι. Τα ερωτήματα πολλά, σε σχέση με το τι προκάλεσε την τραγωδία. Προσπάθεια αναζήτησης υπευθύνων, αναλύσεις και διαπιστώσεις οι οποίες είχαν ξαναγίνει πριν μερικά χρόνια αλλά ξεχάστηκαν. Σίγουρα, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το φαινόμενο το οποίο ζήσαμε όλοι ήταν πρωτόγνωρό. Όπως ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι ριπές ανέμου, την περασμένη Δευτέρα, σε αρκετές περιοχές της Αττικής έφτασαν τα 100-120χλμ την ώρα. Ωστόσο, από μόνο του αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να εξηγήσει την έκταση της τραγωδίας, και δικαιολογημένα η κοινή γνώμη αναρωτιέται αν η πολιτεία είχε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Σε μια χώρα που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα(επίγειες-εναέριες δυνάμεις), αλλά και το αναγκαίο προσωπικό. Η χώρα μας υστερεί σε αυτό τον τομέα. Όμως, υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία με σοβαρότητα από εδώ και στο εξής και έχει να κάνει με την δόμηση. Τα τελευταία 24ωρα αρκετοί ειδικοί (δασολόγοι,γεωλόγοι) επεσήμαναν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια άναρχη δόμηση, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι περιοχές αυτές είναι δασικές, όπως είναι το Μάτι.

Η δόμηση στην προαναφερόμενη περιοχή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για τον οποίο θρηνήσαμε τόσους νεκρούς και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα πανελλαδικά. Αν επομένως η πολιτεία δε θέσει αυστηρούς κανόνες, και δεν βάλει τέλος στις παρανομίες θα επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα και στο τέλος θα επιρρίπτονται ευθύνες δεξιά και αριστερά. Είναι ενδεικτικό, πως ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ»  χαρακτήρισε «παγίδα» το πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή Μάτι, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι. «Ήταν ένα σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε δρόμους, οι οποίοι δεν οδηγούσαν πουθενά, ήταν αδιέξοδοι ή δρόμοι, οι οποίοι κατέληγαν στους κρημνούς της παραλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα δε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν λίγους μήνες στη Μάνδρα Αττικής, αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Το κτίσιμο κατοικιών πάνω στο ποτάμι οδήγησε στα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λύσεις και σχετίζονται με τη δασική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Το ένα κομμάτι έχει να κάνει με την κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, ενώ το άλλο στοιχείο έχει να κάνει με τη διαχείριση των δασών. Ο καθαρισμός των δασών από κλαδιά και  υπολειμματική δασική ύλη η οποία είναι εύφλεκτη πρέπει να γίνεται συστηματικά, έτσι ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Παράλληλα, η δασική ύλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για την παραγωγή θερμικής ενέργειας, λύνοντας το πρόβλημα της θέρμανσης, για πολλές περιοχές. Επομένως, οι σωστοί κανόνες και η επιλογή πρακτικών που μέχρι τώρα υποτιμούνταν από την πολιτεία θα μπορούσε να συμβάλει, ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες.