Στη Γαλλία Σχεδιάζεται η Κατασκευή του Πρώτου Φ/Β Πάρκου της Ευρώπης Άνω του 1 GW – Αντέχει το Δίκτυό της Ένα Τόσο Φιλόδοξο Πρότζεκτ;

Στη Γαλλία Σχεδιάζεται η Κατασκευή του Πρώτου Φ/Β Πάρκου της Ευρώπης Άνω του 1 GW – Αντέχει το Δίκτυό της Ένα Τόσο Φιλόδοξο Πρότζεκτ;
energia.gr
Δευ, 2 Ιουλίου 2018 - 07:45

Η Γαλλία πιθανόν να είναι η χώρα που θα έχει το «προνόμιο» να φιλοξενήσει πρώτη στην Ευρώπη φωτοβολταϊκό πάρκο μεγέθους άνω του ενός γιγαβάτ. Ωστόσο, το «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει το φιλόδοξο πρότζεκτ είναι το κατά πόσον το δίκτυο της περιοχής έχει την επαρκή δυναμικότητα για να συνδεθεί με αυτό η σχεδιαζόμενη μονάδα

Το έργο, αν τελικά ευοδωθεί, αναμένεται να υλοποιηθεί σε γεωργική έκταση 1.800 εκταρίων στα όρια τεσσάρων δήμων του νομού Lot-et-Garonne, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Όπως επισήμανε, σε δηλώσεις του στο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό περιοδικό του κλάδου της ηλιακής ενέργειας, pv-magazine, εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας συμβούλων Eco Solution Energie, που εμπνεύστηκε το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο, μέχρι σήμερα πέντε είναι οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του: πρόκειται για τους γαλλικούς ενεργειακούς κολοσσούς Engie και Total (η τελευταία μέσω της ιρλανδικής θυγατρικής της Amarenco), καθώς και τρεις εταιρείες κατασκευής έργων ηλιακής ενέργειας και συγκεκριμένα οι Neoen, Reden Solar (που έχει την έδρα της στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο) και Valeco. Η Eco Solution Energy συνεργάζεται με την Neoen και συμμετέχει στον παγκόσμιο συντονισμό του έργου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Eco Solution, Jean-Yves Leber, το έργο, σχεδιαζόμενης εγκατεστημένης ισχύος 1,2 GW βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Αν και το έργο θα χωριστεί σε διάφορα τμήματα διαφόρων ονομαστικών αρμοδιοτήτων, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι πραγματοποιούν ο καθένας τη δική του μελέτη», τόνισε ο Leber μιλώντας στο pv-magazine. «Ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινοπραξίες μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιρειών, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το έργο», εξήγησε. Πιθανότατα αυτό θα ισχύει και για τη σύνδεσή του με το δίκτυο.

Ως τώρα, , σύμφωνα με τον Leber αυτό που έχει επιτευχθεί είναι το κλείσιμο των συμβάσεων μίσθωσης για τη γη όπου θα εγκατασταθεί το φ/β πάρκο. Οι ιδιοκτήτες των γεωργικών εκτάσεων αποφάσισαν να αφιερώσουν τη γη τους στην ηλιακή ενέργεια, καθώς μεσοπρόθεσμα αυτή δεν επρόκειτο να είναι αξιοποιήσιμη επειδή οι σημερινές γεωργικές πρακτικές αποδεικνύονται μη βιώσιμες στις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το έργο ξεκίνησε, όταν μας ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες γης να βρούμε γι’ αυτούς μια λογική λύση για εκτάσεις που δεν θα ήταν πλέον κερδοφόρες», δήλωσε ο Leber.

Το πρότζεκτ, το οποίο αναμένεται να απαιτήσει μια συνολική επένδυση ύψους περίπου 1 δις ευρώ και θα διαιρείται σε τμήματα διαφόρων μεγεθών, από 20 MW μέχρι τα 200 και πλέον MW, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα όσον αφορά το δίκτυο, καθώς η περιοχή δεν έχει την απαραίτητη δυναμικότητα. Ο Leber, ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η κατασκευή μιας γραμμής μεταφοράς 25 έως 50 km, δυναμικότητας 400 kV, η οποία θα συνδέει το τεράστιο ηλιακό πάρκο σε λιγότερο κορεσμένη περιοχή, ή μια καινοτόμος λύση 225 KV που θα κατασκευαστεί από την RTE, τον λειτουργό του εθνικού δικτύου της Γαλλίας. Με την πρώτη επιλογή να απαιτεί μεγαλύτερη χρονική περίοδο, η οποία υπολογίζεται από τον εκπρόσωπο της Eco Solution Energy σε περίπου 7-10 χρόνια, η δεύτερη φαίνεται να είναι η πιο σύντομη, χωρίς, ωστόσο, πρόβλεψη για την επίπτωση στον συνολικό κόστος του έργου.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα και άλλα μεγάλα έργα να μπορούν να κατασκευαστούν στη Γαλλία, ο Xavier Daval, πρόεδρος του SER-SOLER, του τομέα ηλιακής ενέργειας της γαλλικής ένωσης εταιρειών ΑΠΕ, και Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της KiloWattsol SAS, προειδοποιεί ότι αυτά μπορούν, σε πρώτη φάση, να τύχουν χαμηλή αποδοχής από το κοινό και, αν δεν εισαχθούν και συζητηθούν σωστά, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά στο μέλλον συνολικά της ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Daval, «παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός τομέας ηλιακής ενέργειας αναμφίβολα χρειάζεται έργα μεγάλα σε όγκο, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ηλιακά πάρκα για να υποστηρίξει τη μετάβαση του γαλλικού ενεργειακού συστήματος», στην πραγματικότητα, τα ηλιακά έργα στη Γαλλία πρέπει να θεωρούνται ως βασικό φορτίο και όχι ως φορτίο αιχμής λόγω της προβλεψιμότητας τους.

«Η γαλλική κοινότητα δεν είναι ακόμα έτοιμη για αυτά τα μεγάλα έργα. Χρειαζόμαστε την κατασκευή ηλιακών πάρκων εκατοντάδων MW, αλλά ίσως όχι αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πολλές επιλογές για ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όπως στέγες, υπόστεγα, θερμοκήπια ή αχρησιμοποίητες βιομηχανικές επιφάνειες, οι οποίες μπορεί επίσης να προσφέρουν μεγάλους όγκους ανάπτυξης», σημειώνει ο Daval. Επιπλέον, υπάρχουν οι προαναφερθέντες περιορισμοί του δικτύου. «Στην Ινδία, όταν έχτισαν το πρώτο γιγαντιαίο, κατηγορίας GW, ηλιακό πάρκο, διασφάλισαν πρώτα την κατασκευή της απαιτούμενης ικανότητας για το δίκτυο, κάτι που δεν έχω δει να συμβαίνει με αυτό το έργο», κατέληξε ο πρόεδρος του SER-SOLER.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Γαλλία φιλοξενεί ήδη το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης, το ηλιακό αγρόκτημα Cestas, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW, και το οποίο καλύπτει μια περιοχή 250 εκταρίων κοντά στην πόλη του Μπορντώ.