Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά στις αρχές της εβδομάδας από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, η Κίνα σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές 106 αμερικανικών προϊόντων με εμπορική αξία 50 δισ. δολ., μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, ορισμένοι τύποι αεροσκαφών, καθώς και προϊόντα καλαμποκιού

Μερικές ώρες νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, από τους τομείς της βιομηχανίας, των ιατρικών εφαρμογών και των μεταφορών, μεταξύ άλλων, στα οποία σχεδιάζει να επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει την Κίνα να αλλάξει στάση σε θέματα που άπτονται της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στον απόηχο της ενδεχόμενης υιοθέτησης πολιτικών προστατευτισμού, σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές στις αρχές της εβδομάδας, προτού ανακάμψουν μερικώς την Τετάρτη και την Πέμπτη (η συγγραφή του άρθρου έγινε την Πέμπτη λόγω του εορτασμού του ορθόδοξου Πάσχα) έπειτα από δηλώσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που υπέδειξαν πως υπάρχει πρόθεση για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες μείωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Με τα διεθνή χρηματιστήρια να ανακάμπτουν στα μέσα της εβδομάδας, τα κυβερνητικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να κινούνται ανοδικά.

Χαρακτηριστικά, ύστερα από προσωρινή υποχώρηση σε χαμηλά δύο μηνών στο 2,73% στις αρχές της εβδομάδας, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου ανήλθε σε υψηλό 10 ημερών 2,82% νωρίς την Πέμπτη. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, η οποία αυξήθηκε σε υψηλό 10 ημερών 0,52% νωρίς την Πέμπτη, μετά το χαμηλό περίπου τριών μηνών 0,47% στις 28 Μαρτίου. Στις αγορές συναλλάγματος, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται μερικώς εν μέσω αισιοδοξίας ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο, η ισοτιμία δολ./γιεν βρέθηκε σε ανοδική πορεία αγγίζοντας υψηλά τριών εβδομάδων, στο 107,15, στην αγορά της Ευρώπης την Πέμπτη και καταγράφοντας κέρδη 1,2% από τις αρχές της εβδομάδας. Επωφελούμενη από τη γενικότερη ενίσχυση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διαπραγματευόταν στο επίπεδο του 1,2249 κοντά σε χαμηλά δύο εβδομάδων στην αγορά της Ευρώπης την Πέμπτη.

Αρνητικό αντίκτυπο στο κοινό νόμισμα είχαν και τα στοιχεία για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν πτώση σε χαμηλό τριών μηνών στις 56,6 μονάδες και σε χαμηλό δύο μηνών 54,9 μονάδες, αντίστοιχα.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.