Tο «Γαλατικό Χωριό» που Αντιστέκεται στις Κρίσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων

Tο «Γαλατικό Χωριό» που Αντιστέκεται στις Κρίσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων
του Στέργιου Ζιαμπάκα
Σαβ, 23 Ιουνίου 2018 - 11:41

Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους, δεν συσσωρεύτηκαν «βουνά» απορριμμάτων στους κάδους και η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση

Κάτι αντίστοιχο έγινε και τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας των εργατών καθαριότητας η καθημερινότητα στην πόλη έμεινε αδιατάρακτη.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Δήμο Βριλησσίων να μοιάζει με ένα... γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σε αντίστοιχες κρίσεις;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρέχοντα προβλήματα προκλήθηκαν με αφορμή τη ρηγμάτωση στον ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή στον χώρο όπου θάβονται τα απορρίμματα της Αττικής.

Για τον Δήμο Βριλησσίων, πρώτος και βασικός στόχος είναι πώς τα απορρίμματα θα εκτραπούν από την ταφή.

Η σημερινή δημοτική αρχή από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ανακύκλωση, αλλά και στην προδιαλογή και την πρόληψη.

Πέρα από τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμων υλικών), υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο καφέ κάδων για οργανικά απορρίμματα που μπορούν να συλλεχθούν και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή κομπόστ.

Η διαχείριση ανακυκλώσιμων και οργανικών γίνεται από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) χωρίς κόστος.

Σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ ο Δήμος Βριλησσίων παράγει δύο είδη ποιοτικού κομπόστ: ένα για επιχωμάτωση και ένα για φυσικό λίπασμα.

Δεν αξιοποιούνται μόνο τα οργανικά απορρίμματα που αφήνουν οι κάτοικοι, αλλά και τα απορρίμματα που συλλέγονται μετά τη μεγάλη εβδομαδιαία λαϊκή αγορά των Βριλησσίων.

Ο μπλε και ο καφέ κάδος είναι τα δύο βασικά «κανάλια» από τα περίπου δέκα συνολικά που εφαρμόζει για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων η δημοτική αρχή.

Ξεχωριστή συλλογή υπάρχει για το χαρτί μέσω κίτρινων κάδων που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από πολλά σχολεία, έπειτα από συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Τη διαφορά, όμως, κάνει και ο διαχωρισμός οικοδομικών μπάζων. Από την ξεχωριστή συλλογή τους αποφεύχθηκε η ταφή 600 τόνων αποβλήτων στον ΧΥΤΑ, όπως υπολογίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Αλέξης Μαυραγάνης.

Η υπόλοιπη «βεντάλια» συμπληρώνεται από κανάλια για: γυαλί, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, ρούχα και παπούτσια, έως και καπάκια!

«Ηδη από το 2017 πλησιάσαμε τον στόχο που έχουμε βάλει σαν χώρα (σ.σ. για το 2020), κι εμείς ως δήμος, για διαχείριση του 50% των αποβλήτων που παράγουμε με ανακύκλωση και ευρύτερη αξιοποίηση, αντί της ταφής», τονίζει ο κ. Μαυραγάνης. «Το 2017 ήμασταν στο 46%-47% και θεωρούμε ότι το 2018 θα έχουμε φτάσει τον στόχο για 50%. Επόμενος στόχος, να γίνουμε ένας ευρωπαϊκός δήμος μηδενικών αποβλήτων μετά το 2020 και έως το 2025», συμπληρώνει.

Αυτές οι περιβαλλοντικές επιτυχίες δεν έγιναν αυτομάτως. Την τελευταία τριετία η δημοτική αρχή του Ξ. Μανιατογιάννη έχει εφαρμόσει πλήθος δράσεων ενημέρωσης και παροχής κινήτρων προς τους δημότες, οι οποίοι έχουν δει τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν να μειώνονται κατά 20% από το 2015 (μ.ό.: μείωση 5% ανά έτος, με τον δήμο να επιδιώκει να διατηρήσει τουλάχιστον σταθερή τη μείωση).

«Τρέχουν» ταυτόχρονα τρία προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ένα εξ αυτών να κινητροδοτεί τους πολίτες υπέρ της ανακύκλωσης, προσφέροντάς τους πόντους επιβράβευσης (εκπτώσεις και άλλες παροχές) για τις συναλλαγές τους με τοπικά καταστήματα (ενισχύοντας έτσι και την τοπική αγορά και οικονομία).

Βεβαίως, δράσεις ενημέρωσης λαμβάνουν χώρα και στα σχολεία, ενώ έντυπο ενημερωτικό υλικό διανέμεται στους πολίτες με τους λογαριασμούς ύδρευσης (ο συγκεκριμένος δήμος έχει δικό του δίκτυο).

«Ολα τα παραπάνω γίνανε αυτοδύναμα. Πρωταγωνίστησε η υπηρεσία μας. Με δημόσια διαχείριση μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα από ό,τι με ιδιωτική διαχείριση ή με φαραωνικά έργα ΣΔΙΤ, που άλλοι προβάλλουν με ακριβές και ιλουστρασιόν διαφημίσεις», τονίζει ο κ. Μαυραγάνης, υπογραμμίζοντας περαιτέρω: «Για να έχεις αποτελέσματα, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αληθινή πολιτική βούληση. Μόνο αν αποφασίσουμε να τηρήσουμε τη νομοθεσία μας και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, θα προκύψει ανάπτυξη με την ευρύτερή της έννοια. Περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική».

Στοίχημα η ανακύκλωση

Πρώτος και με διαφορά σε μια «φτωχή» λίστα δήμων της Αττικής (μόλις τριών) που καταγράφουν συνεχόμενη μείωση απορριμμάτων προς ταφή έρχεται ο Δήμος Βριλησσίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2017 μείωσε τα μη προδιαλεγμένα απορρίμματά του κατά 12,5% (συγκριτικά με το 2016), ποσοστό που ακολούθησε τη σχετική μείωση ύψους 7,2% στη διάρκεια του 2016 (συγκριτικά με το 2015).

Την ίδια στιγμή, συνολικά στους 66 δήμους της Αττικής ο αντίστοιχος μέσος όρος μείωσης για το 2017 ήταν μόλις 3%, σε σύγκριση με το 2016 -μια χρονιά κατά την οποία αυξήθηκαν τα απορρίμματα που οδηγήθηκαν στην Φυλή- αλλά σχεδόν μηδενικός συγκριτικά με το 2015.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2015 κατευθύνθηκαν στη Φυλή 1.739.099 τόνοι απορριμμάτων, το 2016 ήταν 1.788.604 οι τόνοι και το 2017 ήταν 1.734.510 τόνοι.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι αττικοί δήμοι κινούνται με ρυθμούς χελώνας στην ανακύκλωση, εάν δεν μένουν στάσιμοι.

Επομένως, εμφανίζονται -έστω εμμέσως- στην πλειονότητά τους να στηρίζουν το οικονομικά σπάταλο και περιβαλλοντικά εγκληματικό μοντέλο της ταφής απορριμμάτων στη μοναδική χωματερή της Αττικής, τη Φυλή.

Μια χωματερή που βαίνει προς πλήρη κορεσμό. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι «αντοχές» του ΧΥΤΑ Φυλής υπολογίζονται μέχρι τον Μάιο του 2019 (άλλες εκτιμήσεις θέλουν το τελευταίο κύτταρο της Β’ φάσης να «γεμίζει» στις αρχές του επόμενου έτους).

Τη στιγμή που ο στόχος για το 2020 είναι να οδηγείται προς ταφή μόνο το 20% των απορριμμάτων, το 2017 στην Αττική θάφτηκε το 93,4%!

(από www.efsyn.gr, 22/06/2018)