John Roberts: Αυτές Είναι οι Διεθνείς Τάσεις στην Ενεργειακή Ασφάλεια στον Τομέα του Φυσικού Αερίου (Video)

John Roberts: Αυτές Είναι οι Διεθνείς Τάσεις στην Ενεργειακή Ασφάλεια στον Τομέα του Φυσικού Αερίου (Video)
energia.gr
Τρι, 29 Μαΐου 2018 - 07:50

Τις διεθνείς τάσεις που επικρατούν στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στον τομέα του φυσικού αερίου και το πώς αυτές επηρεάζουν τις προοπτικές του Νότιου Διαδρόμου περιέγραψε ο κ. John Roberts, ο διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και Senior Fellow του Atlantic Council, κατά την Απογευματινή Συνάντηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές αερίου της ΝΑ Ευρώπης και τις «Προοπτικές για Έναν Διευρυμένο Νότιο Διάδρομο» (“Prospects for an Expanded South Corridor”), που διοργάνωσε στις  5 Μαρτίου 2018 το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. John Roberts, συντόνισε την εκδήλωση, δίνοντας, παράλληλα, και τη διάσταση της αλληλεπίδρασης των σχετικών πρότζεκτ στο ευρύτερο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. (Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του κ. Roberts).

Επίσης, εκ μέρους των διοργανωτών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ανέλυσε την έννοια του «Διευρυμένου Νοτίου Διαδρόμου» (“ Expanded South Corridor ”), που πρώτο το ΙΕΝΕ διατύπωσε τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του “ European Gas Conference” στη Βιέννη.

Η έννοια του «Διευρυμένου Νοτίου  Διαδρόμου» ( “ Expanded South Corridor ”), περιλαμβάνει όλα τα πρότζεκτ κατασκευής μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου, τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης LNG, καθώς και τις Υπόγειες Υποδομές Αποθήκευσης Αερίου ( UGS), που θα τροφοδοτούν το σύστημα με ποσότητες φυσικού αερίου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και οι οποίες στη συνέχεια θα κατευθύνονται προς τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Ο υπό διαμόρφωση «Διευρυμένος Νότιος Διάδρομος», αποτελεί έργο με σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είναι η έναρξη κατασκευής, εντός του 2018, του διασυνδετηρίου Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (IGB), η ολοκλήρωση, επίσης εντός του τρέχοντος έτους, της επέκτασης και αναβάθμισης του τερματικού LNG στην Ρεβυθούσα, η αναμενόμενη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και η προώθηση του σχεδίου (από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία) για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med. 

Η  Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ και του ΚΕΠΑ για τις «Προοπτικές για Έναν Διευρυμένο Νότιο Διάδρομο» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο είναι και το κτήριο που στέγασε, πρώτο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) Α.Ε. και χορηγός επικοινωνίας το πρωτοπόρο ενεργειακό Portal Energia.gr.