Τον Απρίλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη Ρόδο, στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγίου, είχε χαρακτηρίσει τα νησιά ως μια «αβύθιστη» πλατφόρμα εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών πλεονεκτημάτων της χώρας μας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Είναι γεγονός, ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε μικρά νησιά, ενώ σε εξέλιξη είναι το έργο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.  Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το υβριδικό έργο στην Τήλο, με την γενική διεύθυνση ενέργειας, στις Βρυξέλλες, να ενδιαφέρεται να δει σε δεύτερη φάση, πως το συγκεκριμένο έργο θα τροφοδοτήσει με ρεύμα και άλλα νησιά.

Πρέπει, όμως, πρώτα να υπάρξει μια καλή ενημέρωση της κοινωνίας, υποστηρίζει στο Energia. gr o πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου. Επισημαίνει ότι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση και πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο να υπάρχει μια πολύ καλή πρόταση, αλλά η κοινωνία να μην είναι ενημερωμένη απόλυτα. «Θα πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια από φορείς και από το αρμόδιο υπουργείο, για να κοινωνικοποιήσει την ανάγκη δημιουργίας αυτών των έργων», αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Κεχαγιόγλου «παρατηρείται το φαινόμενο ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ενεργειακών έργων, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν μέχρι να αδειοδοτηθούν να προκαλούν την απογοήτευση των επενδυτών. Γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, έτσι ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει τις λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση ενός έργου». 

Στο ίδιο μήκος κύματος παρατηρεί, ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προώθηση ενεργειακών έργων μέσω των δήμων. «Πώς ένας δήμος χωρίς γραμματειακή υποστήριξη  θα μπει σε μια λογική να καταθέσει ένα τεχνικό δελτίο έργου ή μια πρόταση;» διερωτάται ο πρόεδρος του Δικτύου. Επιπλέον, αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή οι τοπικές κοινωνίες. Χρειάζονται, όπως είπε, πιο δραστικά μέτρα, όπως ο έλεγχος από τις κοινωνίες της ποιότητας της παραγόμενης ενέργειας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, η οποία εκτιμά πως το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικό, μπορεί να καταστήσει τη χώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι η ενεργειακή αυτονομία των μικρών νησιών συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών της ύδρευσης και της άρδευσης. Είναι αναγκαία, επομένως, η δημιουργία υποδομών, που θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νησιωτών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια.