Τα κλαδέματα από τις γεωργικές εργασίες είναι ένα αναξιοποίητο υλικό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών συνεταιρισμών, οι μόνιμες καλλιέργειες στην Ελλάδα αντιστοιχούν συνολικά στο 32% της συνολικής γεωργικής γης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Άρα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος πως η αναξιοποίητη βιομάζα, ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους, ανά περιφέρεια.

Τα κλαδέματα από τις γεωργικές εργασίες είναι ένα αναξιοποίητο υλικό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών συνεταιρισμών, οι μόνιμες καλλιέργειες στην Ελλάδα αντιστοιχούν συνολικά στο 32% της συνολικής γεωργικής γης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Άρα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος πως η αναξιοποίητη βιομάζα, ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους, ανά περιφέρεια. Ωστόσο, η απουσία εναλλακτικών λύσεων οδηγεί τις περισσότερες φορές στη λύση της καύσης των κλαδεμάτων σε ανοικτούς χώρους, επιβραδύνοντας έτσι το περιβάλλον και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Βέβαια, η λύση αυτή επιλέγεται κυρίως, λόγω της απουσίας εναλλακτικών λύσεων.

Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αξιοπρόσεκτα παραδείγματα αξιοποίησης των κλαδεμάτων. Στην Ισπανία, σε μια μικρή πόλη αρκετοί φορείς συνεργάζονται για τη στήριξη του δημοτικού συστήματος τηλεθέρμανσης, αξιοποιώντας 225 τόνους κλαδεμάτων, ανά έτος. Ενώ, στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα τη Σικελία, έχει δημιουργηθεί μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1MW, η οποία τροφοδοτείται από κλαδέματα ελαιόδεντρων.

Επομένως, και στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάλογα εγχειρήματα, με την προϋπόθεση βέβαια της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας. Το τελευταίο διάστημα «τρέχει» το πρόγραμμα uP running «Επιδεικτικές δράσεις συλλογής και διαχείρισης κλαδεμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση του δυναμικού των κλαδεμάτων, που βρίσκονται στα χωράφια». Ειδικότερα, εφαρμόζονται πέντε πιλοτικές δράσεις σε συνεταιρισμούς (ΒΑΕΝΙ Νάουσας, Ένωση Αγρινίου, Α.Σ. Αιχμέας Λιβαδειάς, Α.Ο.Σ. Κορωπίου, Ε.Α.Σ. Λακωνίας) και παρέχεται τεχνική υποστήριξη για τη συλλογή και τη χρήση βιομάζας, εξοπλισμού, πιλοτική επίδειξη της συνολικής αλυσίδας (συλλογή, επεξεργασία και καύση).

Σε επίδειξη μηχανοποιημένης συλλογής κλαδεμάτων σε οπωρώνες και ελαιώνες της Αιτωλοακαρνανίας, τον περασμένο μήνα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς ανέφερε τότε πως «βάζουμε τα θεμέλια και κάνουμε το πρώτο βήμα, ώστε, με τις κατάλληλες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν, να μπορέσουμε σύντομα να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση και να περάσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την ενεργειακή αξιοποίηση κλαδεμάτων και εκριζώσεων. Μέχρι σήμερα αυτά αντιμετωπίζονται ως άχρηστα υπολείμματα, που όχι μόνο δεν έχουν κάποιο όφελος για τον παραγωγό, αλλά, αντίθετα, εκτός του ότι ο τρόπος διαχείρισής τους, η καύση δηλαδή, επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, απαιτεί πολύ κόπο και πολύ χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, στην Ιταλία, ο επιχειρηματίας Antonio Baselice υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχει μια αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων. Η ενεργοποίηση αυτής της νέας αλυσίδας -όπως είπε- απαιτεί την αγορά ειδικών γεωργικών μηχανημάτων για τη λειτουργία της συλλογής κλαδέματος σε ελαιώνες, αμπελώνες και οπωρώνες και ειδικών μονάδων για τη μετατροπή της συλλεγμένης βιομάζας. Τέλος, ανέφερε πως, οι γεωργικές εταιρείες έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την ευκαιρία να πουλήσουν την υπολειμματική βιομάζα τους σε τρίτους, αποφεύγοντας το κόστος διαχείρισης.