Συνέδριο ΣΕΒ : Το Επενδυτικό Βάρος σε ΑΠΕ, Διασυνδέσεις και Ευέλικτες Μονάδες Φυσικού Αερίου

Συνέδριο ΣΕΒ : Το Επενδυτικό Βάρος σε ΑΠΕ, Διασυνδέσεις και Ευέλικτες Μονάδες Φυσικού Αερίου
του Κ.Ν. Σταμπολή
Τετ, 25 Απριλίου 2018 - 09:38
Μιλώντας εχθές το απόγευμα στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ ,στην ενότητα για τις επενδύσεις στην ενέργεια, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ετάχθησαν αναφανδόν υπέρ της περαιτέρω στήριξης των ΑΠΕ ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης, από εδώ και εμπρός, με στόχο την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Μιλώντας εχθές το απόγευμα στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ ,στην ενότητα για τις επενδύσεις στην ενέργεια, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ετάχθησαν αναφανδόν υπέρ της περαιτέρω στήριξης των ΑΠΕ ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης, από εδώ και εμπρός, με στόχο την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ενεργειακής ζήτησης της χώρας. Η στόχευση αυτή, που αναμφίβολα προϋποθέτει τη σταδιακή περιθωριοποίηση και απαξίωση της λιγνιτικής παραγωγής, δεν είναι άσχετη με τους ευρωπαϊκούς στόχους που τοποθετούν το target model στην καρδιά του όλου συστήματος, η λειτουργία του οποίου εφ’ εξής θα στηρίζεται σε μια απόλυτα ανταγωνιστική καθημερινή αγορά.

Τις διαπιστώσεις αυτές ήρθε να στηρίξει η παρέμβαση του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Μιχ. Βερροιόπουλου ο οποίος, μιλώντας για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που είναι τώρα σε εξέλιξη από το υπουργείο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, επεσήμανε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν πρόκειται να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο ενεργειακό μίγμα όπως αναμένουν ορισμένοι, θα περιέχει όμως πολλές ΑΠΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ευέλικτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ». «Βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του όλου σχεδιασμού», παρατήρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, «έχει η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ για απανθρακοποίηση μέσω δεσμευτικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ και της πολιτικής για μια ενιαία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά που οδηγεί στη λειτουργία πιο ανταγωνιστικών μονάδων».

Για τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι ευέλικτες μονάδες για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος μίλησε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής ενέργειας της Protergia του Ομίλου Μυτιληναιος, ο οποίος και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της εταιρείας του για την κατασκευή και λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 650 MW. «Είναι η τάση προς την απανθρακοποίηση, οι αυξανόμενες τιμές των ρύπων και η ανάγκη για μια πλέον ανταγωνιστική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μας υποχρεώνουν να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενρουμπή.

Από πλευράς ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, μίλησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, κ. Γιώργος Σπύρου, ο οποίος επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι σήμερα βιώνουμε την επανάσταση των ΑΠΕ, στην Ευρώπη και παγκόσμια, οι επενδυτές στην χώρα μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας και του παραλόγου καθεστώτος ενστάσεων μέσω του ΣτΕ ,τόσο στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όσο και στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. «Σήμερα, μετά από 20 χρόνια ανάπτυξης, υπάρχουν στην Ελλάδα μόλις 2,5 GW, ενώ υπάρχει ένα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό για 10 GW, με τεράστιες δυνατότητες για εγκαταστάσεις σε τοποθεσίες offshore και βραχονησίδες», παρατήρησε ο κ. Σπύρου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό που παρατηρούμε τελευταία και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι το γεγονός του διαρκώς μειούμενου κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ.

Την αισιοδοξία και προσήλωση των εταιρειών για τις ΑΠΕ δεν μοιράστηκε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, κ.Κωνσταντίνος Κουκλέλης,ο οποίος υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές ενέργειας που καλείται να πληρώσει σήμερα η βιομηχανία οφείλεται στο υπερβολικά υψηλό κόστος ανάπτυξης των ΑΠΕ όλα τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουκλέλης αναφέρθηκε επίσης στους σοβαρούς περιορισμούς που θέτει σήμερα το ισχύον σύστημα του υποχρεωτικού pool, το οποίο στην πράξη απαγορεύει τις διμερείς συμβάσεις, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να μη μπορεί να επιλέξει αυτή τους δικούς της προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. «Άρα εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα ως προς το target model και την υιοθέτησή του σε λίγο διάστημα και από την Ελλάδα, και εάν αυτό θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις ανταγωνιστικές συνθήκες στους καταναλωτές που υποτίθεται ότι θα εισάγει» , συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Αν και λίαν ενδιαφέρουσα και διδακτική η χθεσινή αυτή συνάντηση του ΣΕΒ που επικεντρώθηκε στις επενδύσεις του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας, ήτο περισσότερο από εμφανής η απουσία του κλάδου των υδρογονανθράκων, ο οποίος, κυρίως μέσω της διύλισης, εξασφαλίζει σχεδόν το 40% των εσόδων από εξαγωγές. Ενώ ουδεμία, έστω μικρή μνεία, υπήρξε στη δραστηριότητα των ερευνών και τις προοπτικές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, την στιγμή που η χώρα εξαρτάται κατά 72,5% από ενεργειακές εισαγωγές, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι πλησίον του 50%. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΙΕΝΕ, βασισμένα στις προγραμματισμένες έρευνες και σχέδια ανάπτυξης παραγωγικού δυναμικού, οι απαιτούμενες επενδύσεις στο upstream ξεπερνούν τα 3,0 δισ. ευρώ, ενώ αυτές του κλάδου διύλισης και αποθήκευσης φθάνουν το 1,0 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Εάν μάλιστα προσθέσουμε τις επενδύσεις που θα χρειασθούν για την ψηφιοποίηση του κλάδου και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της αλυσίδας πρατηρίων, οι συνολικές επενδύσεις μπορεί να φθάσουν και τα 5,0 δισ. ευρώ. Όχι ένα τόσο ευκαταφρόνητο ποσό που να μην αξίζει να συζητηθεί σ’ ένα τόσο στοχευμένο επενδυτικό συνέδριο.