Την επίσπευση της έναρξης των έργων ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου κατά ένα έτος, ήτοι το 2019, στη Δυτική Μακεδονία, ζητά ο περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου). Ζητά επίσης «την αύξηση του συνόλου των μεγεθών που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία για τα έτη 2020 – 2021».

Την επίσπευση της έναρξης των έργων ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου κατά ένα έτος, ήτοι το 2019, στη Δυτική Μακεδονία, ζητά ο περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου). Ζητά επίσης «την αύξηση του συνόλου των μεγεθών που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία για τα έτη 2020 – 2021». Όπως εξηγεί σε επιστολή του, η οποία εστάλη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης δικτύων 2017 – 2021, επισημαίνει ότι τα δεδομένα από την περίοδο διαμόρφωσης από τη ΔΕΔΑ των αναπτυξιακών της σχεδίων έχουν αλλάξει καθώς πλέον έχει εκδοθεί η Συλλογική Απόφαση Έργου περί ένταξης ποσού 12,62 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τα σχέδια της ΔΕΔΑ προβλέπουν ανάπτυξη νέων δικτύων σε Καστοριά (διασύνδεση με Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου – ΕΣΦΑ), Μανιάκοι (διασύνδεση ΕΣΦΑ), Άρχος Ορεστικού (διασύνδεση ΕΣΦΑ) και Γρεβενά (δύο σταθμοί συμπιεσμένου φυσικού αερίου - CNG). Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για τα σχέδια επέκτασης του δικτύου στις συγκεκριμένες περιοχές, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δεν υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του ΕΣΦΑ για τις περιοχές Καστοριάς, Μανιάκοι και Άργος Ορεστικού, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί άλλη λύση.

Η εταιρεία «ΗΡΩΝ» σε αντίστοιχη επιστολή, αναφέρεται στη μηδενική διείσδυση του φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Για το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στο πρόγραμμά της για την περίοδο 2017 – 2021 γίνεται η περιγραφή των χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης του δικτύου διανομής λοιπής Ελλάδας, αλλά δεν αναγράφονται οι εκτιμήσεις των δεικτών κάλυψης και διείσδυσης του φυσικού αερίου κάθε χρόνο ανά περιοχή ώστε να γίνεται αντιληπτή η επάρκεια κάλυψης και διείσδυσης του φυσικού αερίου σε κάθε πόλη.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι σε κάθε περιφέρεια αναγράφεται ο αριθμός συνδέσεων ανά πόλη και όχι ανά χρήση (βιομηχανική, εμπορική, οικιακή) κατ΄ έτος, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της ανάπτυξης του νέου δικτύου διανομής με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Αντιστοίχως η ZeniΘ, επισημαίνει ότι «απουσιάζει οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση τόσο των συνδέσεων όσο και των αντίστοιχων καταναλώσεων με βάση τις αναλυτικές επιμέρους κατηγορίες πελατών (π.χ. οικιακός κεντρική θέρμανση, μεγάλος εμπορικός κλπ.). Επίσης απουσιάζει η σχετική αναφορά στην επίπτωση του προγράμματος στα τιμολόγια βασικής δραστηριότητας δικτύου διανομής».

Το πρόγραμμα που έθεσε η ΔΕΔΑ σε διαβούλευση προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε 42 πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, επενδύοντας περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Στα νέα δίκτυα της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Δελφοί - Άμφισσα, Καρπενήσι) πρόκειται να συνδεθούν 6.952 οικιακοί, 827 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί νέοι πελάτες. Στην Κεντρική Μακεδονία (Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά) θα συνδεθούν 4.560 οικιακοί, 997 εμπορικοί και 12 βιομηχανικοί νέοι πελάτες Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αναμένεται να συνδεθούν 5.358 οικιακοί, 1.249 εμπορικοί και 33 βιομηχανικοί πελάτες σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. Στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα) οι νέες συνδέσεις αφορούν 460 οικιακούς και 110 εμπορικούς νέους πελάτες. Σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο θα συνδεθούν 3.293 οικιακοί, 190 εμπορικοί και 23 βιομηχανικοί πελάτες ενώ σε Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Άργος-Μυκήνες και Ναύπλιο 160 οικιακοί και 60 εμπορικοί νέοι πελάτες.

Στις τέσσερις πόλεις της Κρήτης, στη Λέσβο, Σάμο, Χίο και Ρόδο τα νέα δίκτυα αναμένεται να εξυπηρετήσουν 160 οικιακούς και 80 εμπορικούς νέους πελάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις ΔΕΔΑ στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας το όφελος από τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για την περίοδο 2018-2036 υπολογίζεται στα 2,2 δισεκατομ. ευρώ. Συνολικά, σε όλες τις περιοχές όπου σχεδιάζονται έργα αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.