Περιθώριο 2 ημερών θα έχει η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP Fluxys και Enagas, προκειμένου να καταθέσει μια έστω και συμβολικά υψηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Περιθώριο 2 ημερών θα έχει η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP Fluxys και Enagas, προκειμένου να καταθέσει μια έστω και συμβολικά υψηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην πραγματικότητα όμως, το άνοιγμα των προσφορών χθες, εξέπληξε ευχάριστα την πλευρά των πωλητών (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) αφού ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη προσδοκιών που είχε τεθεί για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Υπό την έννοια αυτή, ο διαγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένος ως προς τον πλειοδότη, που δεν είναι άλλος από την λεγόμενη κοινοπραξία του TAP, η οποία εξαρχής δεν είχε κρύψει το έντονο ενδιαφέρον της για το διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.

 

Το παρασκήνιο

Σε ό,τι αφορά τα του διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες τα 535 εκατ. ευρώ ξεπερνούν κατά περίπου 35 - 40 εκατ. το ελάχιστο αποδεκτό όριο που είχε τεθεί από τους πωλητές, με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις που είχαν γίνει για την αξία του ΔΕΣΦΑ.

Ειδικότερα η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με το τίμημα που προσέφερε η κοινοπραξία της Snam ξεπερνά τα 810 εκατ. ευρώ, όταν πριν 5 χρόνια η ανεξάρτητη αποτίμηση είχε προσδιορίσει την αξία της εταιρείας κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ (ή αλλιώς κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ για το 66% που είχε προσφέρει η Socar).

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2013 ώστε σήμερα να είναι διατεθειμένη η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam να προσφέρει το σημαντικά υψηλότερο τίμημα των 535 εκατ. ευρώ;

Καταρχάς το επενδυτικό περιβάλλον και το "ελληνικό ρίσκο". Οι επενδύσεις στην Ελλάδα σε σχέση με το 2013 μπορούν να χρηματοδοτηθούν πιο εύκολα, καθιστώντας έτσι μεγαλύτερο τον ανταγωνισμό.

Δεύτερον με τον αγωγό Tap να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το ΔΕΣΦΑ να έχει επισημοποιήσει από χθες τη σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του αγωγού, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σοβαρό και σημαντικό κίνητρο για τον αγοραστή. Πολλώ δε μάλλον όταν ο αγοραστής είναι τρεις εταιρείες μέτοχοι του TAP (Snam, Fluxys, Enagas). Υπενθυμίζεται ότι η επισημοποίηση της ανάθεσης του έργου της λειτουργίας και συντήρησης του TAP από το ΔΕΣΦΑ έγινε χθες, προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Τρίτον, η οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το 2013. Τα έσοδα αλλά και η κερδοφορία του διαχειριστή βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2017 ανέρχονται σε 217 εκατ. ευρώ. Το 2013 το αντίστοιχο ποσό ήταν 54,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το "ταμείο" του ΔΕΣΦΑ συνυπολογίστηκε στην προσφορά των δύο κοινοπραξιών.

Τέταρτον, πέρυσι η κατανάλωση φυσικού αερίου κατέγραψε σημαντική αύξηση από τα 3,8 στα 4,6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται ολοένα και πιο θετικές, ιδιαίτερα όσο το φυσικό αέριο υποκαθιστά μεγαλὐτερο μερίδιο σε σχέση με το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ, επομένως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια αφού συναρτώνται με τις ποσότητες αερίου που διακινούνται από το δίκτυο.

Πέμπτον, η ιταλική Snam αλλά και οι συνεταίροι της στην κοινοπραξία δεν έκρυψαν την έντονη βούλησή τους να αποκτήσουν το πλειοψηφικό μερίδιο του ΔΕΣΦΑ κάτι που φάνηκε και στις δημόσιες αλλά και τις ανεπίσημες επαφές που είχαν όσο διάστημα που εκκρεμούσε ο διαγωνισμός. Μάλιστα να θυμίσουμε ότι και στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2013, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην Κομισιόν, οι Ιταλοί είχαν συμφωνήσει με πολύ λιγότερα χρήματα να αποκτήσουν μερίδιο στο ΔΕΣΦΑ, αγοράζοντας μετοχές από τη Socar προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τελικά η μοίρα το φέρνει ώστε η Snam να είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο, καταβάλλοντας τα διπλά χρήματα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

 

Τα επόμενα βήματα

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να δοθεί η απάντηση της κοινοπραξίας στο αίτημα για βελτιωμένη προσφορά ενώ στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί και επίσημα προτιμητέος επενδυτής το σχήμα Snam, Fluxys, Enagas. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Σημειώνεται ότι από το συνολικό τίμημα των 535 εκατ. ευρώ (σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στο τίμημα) τα 283,7 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ΕΛΠΕ που πωλούν μερίδιο 35% του ΔΕΣΦΑ και τα 251,3 εκατ. ευρώ θα πάνε στο Δημόσιο που πωλεί μερίδιο 31%.

Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ελεγκτικό Συνέδριο, κύρωση σύμβασης από τη βουλή) προκειμένου να κλείσει οικονομικά η συναλλαγή κάτι που μπορεί να γίνει εντός του έτους.

Η ιταλική εταιρεία, που έχει δηλώσει ότι έχει θέσει ως στόχο να συνεισφέρει στο στόχο η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο, θα ανοίξει άμεσα στο επόμενο διάστημα γραφεία στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, η συμφωνία μετόχων προβλέπει για το δημόσιο μια σειρά από δικαιώματα όπως:

  • το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι ένα εκτελεστικό μέλος
  • το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας
  • ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ
  • ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

 

(capital.gr)