Τέλος στο θρίλερ του ΔΕΣΦΑ θα έχουμε εκτός απροόπτου σήμερα, καθώς όπως ενημερώθηκαν οι κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό οι βελτιωμένες προσφορές που κατέθεσαν στο διαγωνισμό θα ανοίξουν το απόγευμα.

Τέλος στο θρίλερ του ΔΕΣΦΑ θα έχουμε εκτός απροόπτου σήμερα, καθώς όπως ενημερώθηκαν οι κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό οι βελτιωμένες προσφορές που κατέθεσαν στο διαγωνισμό θα ανοίξουν το απόγευμα.

Μάλιστα η διαδικασία επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί από την Παρασκευή, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε μια τυπική παράλειψη σε μία από τις δύο κοινοπραξίες. Το παρασκήνιο της αναβολής μάλιστα, αναφέρει ότι η τυπικού χαρακτήρα διευκρίνιση ζητήθηκε σχετικά με έγγραφο που κατέθεσε η κοινοπραξία Snam – Fluxys – Enagas. Η διευκρίνιση δόθηκε άμεσα, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της κοινοπραξίας που θα είναι ο προτιμητέος επενδυτής.

Βεβαίως το ΤΑΙΠΕΔ, έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον πλειοδότη ακόμη μία βελτίωση στο προσφερόμενο τίμημα, ιδιαίτερα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι η καλύτερη προσφορά βρίσκεται κοντά ή κάτω από την ανεξάρτητη εκτίμηση. Ωστόσο όπως έδειξε και ο διαγωνισμός του ΟΛΘ εάν η βελτιωμένη προσφορά διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικά υψηλότερη από την ανεξάρτητη αποτίμηση τότε μπορεί να μη χρειαστεί τρίτος γύρος και αυτή να γίνει άμεσα αποδεκτή από το Ταμείο.

Η σύγκριση

Το ύψος των προσφορών των δύο κοινοπραξιών αναμένεται με ενδιαφέρον και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς ο τρέχον διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε μετά την ακύρωση της διαδικασίας του 2013. Τότε είχαν προσφερθεί 400 εκατ. ευρώ για το πακέτο του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Βεβαίως σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, έχουν αλλάξει πολλά, τόσο ως προς το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας και το λεγόμενο ρίσκο χώρας, όσο και ως προς το ΔΕΣΦΑ, την οικονομική του κατάσταση, τις προοπτικές της εταιρείας αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας μετόχων.

Για παράδειγμα, όπως αποκάλυψαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας που εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία 177,4 εκατ. ευρώ (από 104,2 εκατ. ευρώ) ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 227,77 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη διαφορά για τους επενδυτές πάντως, σε σχέση με το 2013, βρίσκεται στο μεγαλύτερο πλάνο επενδύσεων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία μετόχων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μέτοχος του ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 δις ευρώ, που δεν υπήρχε στον προηγούμενο διαγωνισμό. Το μεγάλο αυτό επενδυτικό πλάνο, με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ είναι ρυθμιζόμενα και συναρτώνται με τις επενδύσεις του, δίνει επιπλέον κίνητρο για τους επενδυτές. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο νέος αγοραστής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις υλοποίησης αυτού του επενδυτικού σχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πτυχές της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το Δημόσιο θα ορίζει στο ΔΣ τον πρόεδρο και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία, ενώ θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, ακόμα και εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο νέος διαγωνισμός "θωρακίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και διασφαλίζει αισθητά υψηλότερο τίμημα”.

 

( capital.gr)