Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πολιτικής του ΟΠΕΚ για πλαφόν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «χτυπούν» την παραγωγή των κρατών μελών του καρτέλ ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και την παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ

Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πολιτικής του ΟΠΕΚ για πλαφόν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «χτυπούν» την παραγωγή των κρατών μελών του καρτέλ (μειωμένες εξαγωγές της Αγκόλας, διακοπές στη Λιβύη, περαιτέρω πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα) ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και την παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αντίρροπη δύναμη στις προσπάθειες μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ ίσως να κινδυνεύουν από ένα νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς αναλυτές βρίσκεται προ των θυρών. Οι απειλές που εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές έχουν «ταρακουνήσει» τις αγορές παρά το γεγονός ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θα έχαναν πάρα πολλά εάν εμπλεκόντουσαν σε έναν εμπορικό πόλεμο αυτή τη στιγμή.

Στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές επικρατεί αναταραχή και στον απόηχο της ενδεχόμενης υιοθέτησης πολιτικών προστατευτισμού σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις, κάτι που δεν μπορεί να μην αφήσει το σημάδι του και στην αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου.

Οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αυτή η υπεροχή σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» που έκαναν από το 2015 οι ΗΠΑ σε νέες αγορές, καθιστά τον αμερικανικό «μαύρο χρυσό» πιο ευάλωτο από ποτέ.

Το 2015 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν τους περιορισμούς για εξαγωγές σε ξένες χώρες (μέχρι τότε έκαναν εξαγωγές μόνο στον Καναδά) και πλέον, στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου έφθασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ έγιναν μια υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο και σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των διεθνών τιμών. Αλλά αυτό είχε και το τίμημά του καθώς πλέον η Αμερική είναι πιο ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς εξάγει μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό.

Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμερικανικού πετρελαίου (είναι η τρίτη χώρα μετά τον Καναδά και το Μεξικό). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους βασικούς εισαγωγείς αμερικανικού πετρελαίου, εισάγουν ουσιαστικά ποσότητες που αντιστοιχούν μόνο στο 10% των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου που εξάγουν οι ΗΠΑ . Η αξία αυτών των ποσοτήτων μπορεί να ανέρχεται σε 1 δις δολάρια το μήνα ωστόσο πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Κίνα πληρώνει πολύ μεγαλύτερα ποσά για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, κάτι που καθιστά ακόμη πιο «βαρύ» το λογαριασμό σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

 

(insider.gr)