Σύγχυση επικρατεί για το Αμύνταιο, με τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να ανησυχούν για την τηλεθέρμανση της πόλης τους. Από τη μία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή συγκρατημένη αισιοδοξία για την περιβαλλοντική αναβάθμισή του Αμύνταιου.

Σύγχυση επικρατεί για το Αμύνταιο, με τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να ανησυχούν για την τηλεθέρμανση της πόλης τους. Από τη μία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή συγκρατημένη αισιοδοξία για την περιβαλλοντική αναβάθμισή του Αμύνταιου. Από την άλλη ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης δηλώνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση και διατηρεί την πόρτα ανοιχτή σε συνεργασία με ιδιώτη, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας για την αναβάθμιση του ρυπογόνου λιγνιτικού σταθμού και την εκμετάλλευσή του πέραν του 2019.

Τελικά, τι θα γίνει με το Αμύνταιο; Έως σήμερα έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις, με σκοπό την αξιοποίησή του για βιομηχανική χρήση. Όπως είχε επισημάνει προ ημερών, ο υπουργός σε συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο», «μία ιδέα που υπάρχει είναι να αξιοποιήσουμε την παραγωγή από τις συγκεκριμένες μονάδες για την τροφοδοσία ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, με ρεύμα σταθερής τάσης (κάτι που εγγυάται η παραγωγή από λιγνίτη) και τιμής ανταγωνιστικής με βάση τα διεθνή δεδομένα». Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να βρεθεί ένα σχήμα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των μονάδων, με αντάλλαγμα αυτές να τροφοδοτούν την υψηλή τάση, επί σειρά ετών, σε προκαθορισμένη τιμή. Οι σχετικές διαβουλεύσεις, όπως είπε ο υπουργός, αλλά όπως είχε διαμηνύσει και ο κ. Παναγιωτάκης, συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, η κοινωνία στο Αμύνταιο είναι ανάστατη διότι από τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμύνταιου εξαρτάται και η συνέχιση της τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου Φιλώτα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ωστόσο εργάζεται και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός εταίρος για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας, η οποία θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, και την τηλεθέρμανση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από εγχώριες και ξένες ενεργειακές εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα.

Ωστόσο, το στοίχημα που πρέπει πλέον να κερδίσει η ΔΕΗ αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Η νέα μονάδα, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, η οποία θα δίνει 25 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και 45 μεγαβάτ θερμικής ενέργειας, πρέπει να είναι έτοιμη στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 ώστε να μπορέσει να καλύψει και την τηλεθέρμανση του Αμύνταιου. Σύντομα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού έως τον ερχόμενο Μάιο θα έχει αναδειχθεί στρατηγικός εταίρος για την κατασκευή της μονάδας βιομάζας και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή εντός του λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Άλλωστε, η ΔΕΗΑΝ έχει ήδη λάβει τη σχετική αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής είναι 18 μήνες οπότε, αν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, στις αρχές του 2020 το έργο μπορεί να έχει τελειώσει.

Για τη λειτουργία της μονάδας βιομάζας θα συσταθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού. Το μερίδιο πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο (51%) θα κατέχει ο επενδυτής και το υπόλοιπο 49% η ΔΕΗ.

 

Για το ζήτημα του Αμύνταιου και για άλλα ζητήματα της περιοχής ο κ. Σταθάκης είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, βουλευτές του νομού Κοζάνης και Φλώρινας, τους δημάρχους Εορδαίας και Αμυνταίου, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ και εκπροσώπους των κατοίκων του οικισμού Μαυροπηγής.

Σχετικά με το σχέδιο μετεγκατάστασης του οικισμού των Αναργύρων, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ και να παραδοθεί στο υπουργείο έως το τέλος Απριλίου. Στο πλαίσιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων, ολοκληρώθηκε και η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων.