Μετά το επαναλαμβανόμενο «μπάχαλο» από το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με την πλατφόρμα του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του νέου προγράμματος

Μετά το επαναλαμβανόμενο «μπάχαλο» από το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με την πλατφόρμα του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του νέου προγράμματος.

 

Το σύστημα κατέρρευσε, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αναμενόμενο, καθώς τα χρήματα του προγράμματος είναι λίγα και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί. Ωστόσο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς αγνόησαν για μέρες τις προειδοποιήσεις πολλών φορέων της αγοράς και του επιστημονικού κόσμου (τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και των παραρτημάτων του ανά την Ελλάδα, ή τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών) που με επιστολές τους είχαν ζητήσει παράταση, με παράλληλη δοκιμαστική πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα και αποσαφήνιση διαφόρων ερωτημάτων που έχουν προκύψει.

 

Ο υπουργός τελικά ζήτησε συγγνώμη, εκ των υστέρων και ανακοίνωσε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου από την ερχόμενη Δευτέρα, σταδιακά ανά περιφέρειες με την εξής σειρά: στις 19 Μαρτίου σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα, στις 26 Μαρτίου σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη και στις 2 Απριλίου σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.

 

Υιοθέτησε ουσιαστικά την πρόταση του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ) το οποίο αρχικά είχε προειδοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων για τα προβλήματα που πιθανώς θα ανέκυπταν κατά την εφαρμογή του συστήματος και είχε προτείνει την πιλοτική λειτουργίατου ώστε να αναδειχθούν οι πιθανές αδυναμίες και αστοχίες. Σε επιστολή που είχε αποστείλει πρότεινε να δοθεί σταδιακή πρόσβαση στο σύστημα ανά περιφέρεια, με διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα με την είσοδο μεγάλου αριθμό χρηστών την ίδια χρονική στιγμή.

 

Έτσι, θα μπορούσαν να αποφευχθούν αστοχίες του Πληροφοριακού Συστήματος εξαιτίας της ταυτόχρονης χρήσης από ενδιαφερόμενους όλων των περιφερειών της χώρας. Άλλωστε, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ανά Περιφέρεια είναι συγκεκριμένος και δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν τα κονδύλια σε μία περιοχή.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, πάντως, συνεχάρη τον κ. Σταθάκη για την ανταπόκρισή του στα αιτήματα του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου για μια πρώτη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του νέου «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Όπως επεσήμανε, «μετά την αποδοχή του αιτήματος του ΤΕΕ για παράταση στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και σταδιακή έναρξη του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» σε διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια, πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει και στην επίλυση των υπόλοιπων προβλημάτων που θέσαμε και είναι ουσιαστικά για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας της χώρας».

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης (προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους και 208 εκατ. συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών)προβλέπει επιδότηση έως και 70%. Οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με κριτήρια το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή τους κατάσταση. Όλες οι επεμβάσεις ανακαίνισης – ενεργειακής αναβάθμισης και όλες οι επιθεωρήσεις από ενεργειακό επιθεωρητή θα γίνονται σύμφωνα με τον νέο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Στην περίπτωση που κάποιος είχε εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πριν από τις 26 Νοεμβρίου 2017 θα πρέπει να το επανεκδώσει.

Σταθάκης: «Πολλά προβλήματα που όμως θα επιλυθούν»

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας εχθές στο 4οΕπιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, αναφέρθηκε στον στόχο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 30% έως το 2030 και περιέγραψε τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί εντός των οποίων εντάσσεται και το «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ».

Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε με πολλά προβλήματα που όμως, όπως είπε θα επιλυθούν. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων, το οποίο θα συμπεριλάβει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, νοσοκομείων κι άλλων δημόσιων κτιρίων».