Μετά από διάλειμμα 75 ημερών, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Εφυγε από τη Σάιν Νι, κοντά στην Πιονγιάνγκ, και πέταξε σε μια απόσταση 960 χιλιομέτρων για 50 λεπτά σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με αναλύσεις από τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Προσγειώθηκε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της περιφέρειας Aομόρι και μέσα στην ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη

Μετά από διάλειμμα 75 ημερών, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Εφυγε από τη Σάιν Νι, κοντά στην Πιονγιάνγκ, και πέταξε σε μια απόσταση 960 χιλιομέτρων για 50 λεπτά σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με αναλύσεις από τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Προσγειώθηκε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της περιφέρειας Aομόρι και μέσα στην ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια πριν προσγειωθεί στο νερό. Λίγο μετά τη δοκιμή, η Νότια Κορέα εκτέλεσε μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλου ακριβείας, συνήθη πρακτική μετά από δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Στη δοκιμή καλύφθηκε από τον πύραυλο η μεγαλύτερη απόσταση έως σήμερα σε σταθερή τροχιά, με την εμβέλεια να ξεπερνά αυτή του ICBM, που εκτοξεύτηκε στις 28 Ιουλίου. 

Άλλη μια αξιοσημείωτη πτυχή της είναι η γρήγορη ανάπτυξη. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η δοκιμή έγινε από κινητό εκτοξευτή. Τις τελευταίες ημέρες, αναφορές σημείωναν ότι η Ιαπωνία είχε εντοπίσει σήματα για επερχόμενη δοκιμή, περιλαμβανομένων ραδιοσημάτων της Βορείου Κορέας σε βάσεις πυραύλων και της ανάπτυξης ενός συστήματος ραντάρ που παρακολουθεί τροχιές πυραύλων. Νότια Κορέα και ΗΠΑ επίσης δήλωσαν πως παρακολουθούν αυτά τα σήματα.

Η Ιαπωνία υπέδειξε, ωστόσο, ότι δεν ήταν ορατοί στις δορυφορικές εικόνες νέοι πύραυλοι ή εκτοξευτές πυραύλων. Η Βόρεια Κορέα έχει ασκηθεί στον ανεφοδιασμό πυραύλων σε οριζόντια θέση εντός χώρων αποθήκευσης, πριν τους εμφανίσει γρήγορα για την εκτόξευση. Είναι επίσης πιθανό αυτός ο πύραυλος να είχε στερεά καύσιμα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει γνωστό, αν δεν εντοπιστούν συντρίμμια. Τόσο γρήγορες εκτοξεύσεις μειώνουν το «χρονικό παράθυρο» για πιθανό εντοπισμό και προληπτικό χτύπημα. 

Η νυχτερινή εκτόξευση είναι επίσης ασυνήθιστη για τις δοκιμές της Βορείου Κορέας (ιστορικά γίνονται την αυγή) αλλά δεν είναι πρωτοφανής. Η δοκιμή του Ιουλίου έγινε περίπου τα μεσάνυχτα.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν ακόμα πύραυλο. Η νηνεμία μεταξύ αυτής της δοκιμής και της προηγούμενης της 15ης Σεπτεμβρίου δεν είναι ένδειξη μιας στροφής στη στρατηγική της Βορείου Κορέας ή δισταγμού στην προσπάθεια να κατασκευάσει μια πυρηνική συσκευή ικανή να χτυπήσει τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι δοκιμές της χώρας τείνουν να μειώνονται τους τελευταίους μήνες του έτους, λόγω του προγραμματισμού χειμερινών ασκήσεων και της συγκομιδής του φθινοπώρου.

Η Βόρεια Κορέα είναι κοντά στο να πετύχει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα και εκτιμήσεις υπονοούν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2018. Αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο κλείνει γρήγορα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε στρατιωτικό χτύπημα, ώστε να σταματήσουν το πρόγραμμα, ή θα στραφούν σε μια στρατηγική περιορισμού και αποτροπής.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά, όσο σκληρές και αν είναι, πιθανότατα θα έχουν αργή επίδραση για να μετακινήσουν την Πιονγιάνγκ από το αδυσώπητο μονοπάτι της.

(από www.euro2day.gr)