ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας: Στην Εμπροσθοφυλακή της Νέας Ανταγωνιστικής Αγοράς

ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας: Στην Εμπροσθοφυλακή της Νέας Ανταγωνιστικής Αγοράς
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 15 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:24
Εάν η υπό εξέλιξη νέα ενεργειακή αγορά η οποία κυοφορείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πελατοκεντρική, τότε χωρίς αμφιβολία η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ευρίσκεται πρωτοπόρος στις επάλξεις του νέου ενεργειακού τοπίου που τώρα διαμορφώνεται. Και αυτό γιατί χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί πλήρως οι νέοι όροι λειτουργίας της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας δημιούργησε ήδη σειρά νέων υπηρεσιών με στόχευση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Εάν η υπό εξέλιξη νέα ενεργειακή αγορά η οποία κυοφορείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πελατοκεντρική, τότε χωρίς αμφιβολία η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ευρίσκεται πρωτοπόρος στις επάλξεις του νέου ενεργειακού τοπίου που τώρα διαμορφώνεται. Και αυτό γιατί χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί πλήρως οι νέοι όροι λειτουργίας της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου (με το ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω συμμετοχής της ΔΕΠΑ και στις δύο ΕΠΑ να είναι σε εκκρεμότητα) η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θέλοντας να εξασφαλίσει ένα ισχυρό προβάδισμα στην αγορά δημιούργησε ήδη σειρά νέων υπηρεσιών με στόχευση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει κτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πελάτες της. Έτσι η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας προχώρησε ήδη στην δημιουργία νέων ενοποιημένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, που συνδυάζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, ενώ ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις μια πλήρους απελευθερωμένης αγοράς.

Η εταιρεία, που από τις αρχές του 2018 θα χάσει το μονοπώλιο στην προμήθεια φυσικού αερίου που διατηρούσε βάσει νόμου στις γεωγραφικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, επανασχεδιάζει τώρα τη στρατηγική της αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα της πλήρους απελευθέρωσης στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στη λιανική του ηλεκτρισμού με την προβλεπόμενη από το μνημόνιο μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019. Στο πλαίσιο αυτό έχει διασφαλίσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 350 ΜW διάρκειας 20 ετών από τη ΡΑΕ, την οποία θα αξιοποιήσει από τις αρχές του 2018 που απελευθερώνεται πλήρως η αγορά φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, διαθέτοντας στην αγορά συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η είσοδος στην αγορά ηλεκτρισμού θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας, μας πληροφορούν στελέχη της εταιρείας, ενώ η επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου θα περιοριστεί στις περιοχές που υπάρχει σήμερα δίκτυο με προοπτική δραστηριοποίησης σε κάθε νέα περιοχή που θα αναπτυχθεί δίκτυο.

Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στην 82η ΔΕΘ ( εδώ) η εταιρεία είναι καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει την «μεγάλη έκρηξη» που σύντομα αναμένεται στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, αποβλέποντας στην στήριξη και την εμπειρία της ιταλικής ENI (που είναι βασικός μέτοχος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας). Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας EΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, κ. Φεντερίκο Ρεγκόλα, πρόσφατα διευκρίνισε τη νέα στρατηγική της εταιρείας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η εγχώρια ενεργειακή αγορά, σε δίκτυα, υποδομές, κοιτάσματα αλλά και στην ενεργειακή απόδοση. Μιλώντας κατά την διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στην 82η ΔΕΘ ο κ. Ρεγκόλα είπε ότι «σύντομα θα υπάρξει φυσική σύγκλιση των επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας» και συνδέει την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου με την υποστήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου κρατικής χρηματοδότησης, κι αυτό, γιατί μια πλήρης εγκατάσταση σε ένα διαμέρισμα, όπως τονίζει, κοστίζει 3.000 ευρώ».

Στο νέο πεδίο δραστηριοτήτων όπου ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί με την έναρξη του νέου έτους αναφέρθηκε επίσης ο διευθυντής Mάρκετινγκ και Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας θα στηρίξει τη στρατηγική της στην τεχνογνωσία της ιταλικής ΕΝΙ, μέτοχο της εταιρείας σε ποσοστό 49% που ελέγχει και το μάνατζμεντ, που εξυπηρετεί περισσότερους από 9 εκατ. καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, διαθέτοντας πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου». Ο κ. Εξαρχουλάκος επισημαίνει επίσης ότι το «Στρατηγικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι το υφιστάμενο πελατολόγιό της και οι σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με αυτό. Σήμερα, η εταιρεία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό σε περισσότερα από 340.000 νοικοκυριά και πάνω από 8.000 επιχειρήσεις, αποτελώντας, σε αριθμό συνδέσεων, τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας στη χώρα μετά τη ΔΕΗ».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας έχει ήδη εισέλθει στην περιοχή της Αττικής, προμηθεύοντας τους πρώτους βιομηχανικούς πελάτες με φυσικό αέριο. Έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι οι δύο εταιρείες παροχής φυσικού αερίου έχουν κοινό μέτοχο τη ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51%. Το καθεστώς αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει, καθώς οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα αποχώρησης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, το οποίο και θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου και την έναρξη της 3ης αξιολόγησης.

Παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκλήθησαν να σχολιάσουν το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που τώρα δημιουργείται στην λιανική αγορά φυσικού αερίου παρατηρούν ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 6-12 μήνες έως ότου αποσαφηνισθεί το τοπίο και διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνουν οι ανωτέρω παράγοντες τόσο η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη ΕΠΑ Αττικής αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την πρωτοβουλία κινήσεων τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.