Κύπρος: Η Ενέργεια και το Εθνικό Συμφέρον

Με βάση τα όσα βλέπουμε, ακούμε και κυρίως διαισθανόμαστε, το 2017 αναμένεται να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου. Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έναρξη ερευνών σε νέα οικόπεδα της ΑΟΖ μας, προδιαγράφουν σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε παράγοντας της ενέργειας, κατά το 2017, θα διαφανεί κατά πόσο η Κύπρος: • Διαθέτει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου (πέραν του Αφροδίτη). • Θα προχωρήσει να υλοποιήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. • Θα αξιοποιήσει εμπορικά τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΑΟΖ της. Όπως, αντιλαμβάνεστε, οι απαντήσεις σ’ αυτά τα τρία ερωτήματα είναι πολύ σημαντικές, καθότι όλοι αγωνιούμε για την κατάληξη του ενεργειακού ταξιδιού της χώρας μας. Πίσω, τώρα, από όλο αυτό το σύνθετο σκηνικό υπάρχουν και οι γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία απειλεί θεούς και δαίμονες για την ενέργεια
energia.gr
Δευ, 27 Μαρτίου 2017 - 13:15

Με βάση τα όσα βλέπουμε, ακούμε και κυρίως διαισθανόμαστε, το 2017 αναμένεται να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου. Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έναρξη ερευνών σε νέα οικόπεδα της ΑΟΖ μας, προδιαγράφουν σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε παράγοντας της ενέργειας, κατά το 2017, θα διαφανεί κατά πόσο η Κύπρος:

• Διαθέτει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου (πέραν του Αφροδίτη).
• Θα προχωρήσει να υλοποιήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.
• Θα αξιοποιήσει εμπορικά τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΑΟΖ της.

Όπως, αντιλαμβάνεστε, οι απαντήσεις σ’ αυτά τα τρία ερωτήματα είναι πολύ σημαντικές, καθότι όλοι αγωνιούμε για την κατάληξη του ενεργειακού ταξιδιού της χώρας μας.

Πίσω, τώρα, από όλο αυτό το σύνθετο σκηνικό υπάρχουν και οι γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία απειλεί θεούς και δαίμονες για την ενέργεια.

Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και με προκλήσεις του τύπου Barbaros, η Τουρκία προσπαθεί να παρακωλύσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ μας. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τον Ιούνιο όταν το τρυπάνι των εταιρειών θα ξαναμπεί στη θάλασσα της Κύπρου.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω, λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Ειδικά, τώρα που στο ενεργειακό παιχνίδι της Κύπρου εισήλθαν και διεθνείς εταιρείες κολοσσοί, η Λευκωσία θα πρέπει να επιμένει στους σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ως ανεξάρτητο κράτος.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει διπλωματικά και πολιτικά τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις. Η Τουρκία με τις τελευταίες συγκρούσεις του Ερντογάν με πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στη γωνιά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε την όποια προκλητικότητα εκδηλωθεί από πλευράς Τουρκίας.

Ανεξάρτητα, όμως, από τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, το σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει τα όποια αποθέματα φυσικού αερίου υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μας.

Χωρίς να συμμεριζόμαστε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων ότι η κυπριακή ΑΟΖ κρύβει ακόμη ένα ΖΟΡ, πιστεύουμε (με βάση όσα λένε οι ειδικοί) ότι η περιοχή μας έχει κι’ άλλες ποσότητες πέραν αυτές που εντοπίστηκαν στο οικόπεδο Αφροδίτη. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μας επιβάλει να επιταχύνουμε τις έρευνες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς κρύβει ο βυθός της κυπριακής θάλασσας.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και επειδή οδεύουμε σε προεκλογική περίοδο, θα πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να παραμείνει σοβαρό και κυρίως ενωμένο γι’ αυτό το θέμα. Ας κοντραριστούν για όποιο άλλο θέμα επιθυμούν. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά προσφερόμενα θέματα. Όμως, το θέμα της ενέργειας ας μείνει έξω από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε ως θέμα, ούτε ως προοπτική, δεν προσφέρεται για κομματικές κοκορομαχίες. Είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται…

(του Ιωσήφ Ιωσήφ, www.nomisma.com.cy)