Τον περασμένο Απρίλιο ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ο σημαντικότερος στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό American Interest

Τον περασμένο Απρίλιο ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ο σημαντικότερος στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό American Interest.

Με το άρθρο αυτό ο Μπρεζίνσκι αφού διαπιστώνει πως η μονοκαθεδρία των ΗΠΑ έχει τελειώσει, επιχειρεί να προτείνει μια πολιτική για μια νέα παγκόσμια ισορροπία.

Οι δυνάμεις που προτείνει να συνεργαστούν οι ΗΠΑ είναι η Ρωσία και η Κίνα. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, στις κατευθύνσεις του οποίου δεν αποκλείεται να κινηθεί η νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Προς μια παγκόσμια αναδιάταξη

Καθώς η εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας τους τελειώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αναδιάταξη του παγκόσμιου συστήματος εξουσίας.

Πέντε βασικά δεδομένα αναφορικά με την προκύπτουσα ανακατανομή της παγκόσμιας πολιτικής ισχύος και την βίαιη πολιτική αφύπνιση της Μέσης Ανατολής σηματοδοτούν τον ερχομό μιας νέας αναδιάταξης δυνάμεων στον κόσμο.

Το πρώτο από αυτά τα δεδομένα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμα η ισχυρότερη οντότητα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά λόγω των περίπλοκων γεωπολιτικών μεταβολών στις περιφερειακές ισορροπίες, δεν είναι πια η παγκό­σμια αυτοκρατορική δύναμη.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η Ρωσία βιώνει την τελευταία σπασμωδική φάση της μετάβασής της από την αυτοκρατορική της εποχή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.

(από www. pontos- news. gr)