Aισθητή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, αντανακλώντας την τάση σταθεροποίησης της οικονομίας σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας, παρά την αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση «Οικονομική Συγκυρία», που κυκλοφόρησε χθες

Aισθητή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, αντανακλώντας την τάση σταθεροποίησης της οικονομίας σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας, παρά την αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεση «Οικονομική Συγκυρία», που κυκλοφόρησε χθες.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο.

«Η οικονομία σταθεροποιήθηκε το 2016, τάση που υπερίσχυσε παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και την αβεβαιότητα με τους δανειστές. Η πλευρά των επιχειρήσεων φαίνεται να προσαρμόζεται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και να αναζητεί κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον. Στην πλευρά των καταναλωτών καταγράφηκε μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας, ενώ λιγότερο δυσμενείς ήταν και οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο», σημειώνει το ΙΟΒΕ. Παράλληλα όμως προειδοποιεί ότι η βελτίωση των προσδοκιών -όπως και της οικονομίας- προς το παρόν δεν είναι εύρωστη και θα εξαρτηθεί στη διάρκεια του 2017 από πλήθος παραγόντων και κυρίως από την αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκε στις 90,1 μονάδες από 89,2 μονάδες, παρότι εξασθένησαν οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Ομως οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν, ενώ ενισχύθηκαν και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα αμβλύνθηκαν οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού. Όσον αφορά τις προβλέψεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο το 24% των επιχειρήσεων (από 32% τον Νοέμβριο) αναμένει άνοδο το προσεχές διάστημα και το 18% μείωση. Αντίθετα, βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις. Θετικά κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες για τα Καταναλωτικά και τα Κεφαλαιουχικά Αγαθά, ενώ για τα Ενδιάμεσα Αγαθά ο δείκτης υποχώρησε.

Στις Κατασκευές, ο δείκτης κέρδισε 6 μονάδες τον Δεκέμβριο και έκλεισε στις 55,6 μονάδες, με την τάση πιο βελτιωμένη στα Δημόσια 'Εργα, καθώς στις ιδιωτικές κατασκευές το κλίμα παρέμεινε απαισιόδοξο.

Στο Λιανικό Εμπόριο οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί τον Δεκέμβριο στις 99 μονάδες από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με όλους τους επιμέρους δείκτες να καταγράφουν υποχώρηση (Τρόφιμα-Ποτά- Καπνός, Οικιακός Εξοπλισμός, Οχήματα και Πολυκαταστήματα), ενώ στάσιμος έμεινε ο δείκτης στα Υφάσματα.

Τέλος, επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στον τομέα των Υπηρεσιών με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί, καθώς μεταβλήθηκαν αρνητικά οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/01/2017)