Περί Ζουράρι

energia.gr
Σαβ, 24 Δεκεμβρίου 2016 - 16:16

Συγγνώμη που θα στεναχωρήσω μερικούς φίλους. Επειδή χρησιμοποιώ κι εγώ καμιά φορά τον καθ' υπερβολήν λόγο, θα πω τα εξής για την έκφραση του Κώστα Ζουράρι που έκανε σάλο.

Το θέμα για το οποίο μιλάει κανείς, δίνει τη σωστή εστίαση. Αν το αγνοήσεις, γίνεσαι ευάλωτος σε παρερμηνείες. Όταν το γνωρίζεις και το λαμβάνεις υπόψιν, αλλά αδιαφορείς και εστιάζεις στη λεπτομέρεια για άλλους λόγους (πχ, εντυπωσιασμού ή να φανείς ακριβοδίκαιος από τις αποστάσεις που κρατάς για να μη σε πάρουν τα σκάγια), τότε χάνεις σε αξιοπιστία.

Το θέμα λοιπόν συζήτησης είναι η γλώσσα. Όχι η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα ή το έθνος ή η επιβίωση του κράτους. Η γλώσσα. Και λέει ο Ζουράρις: όταν χάνεις έδαφος, μπορείς να το πάρεις πίσω. Όταν όμως χάνεις γλώσσα, δεν μπορείς. Το χάνεις για πάντα.

Τι σημαίνει αυτό; το εξής απλό. Ότι η γλώσσα έχει προτεραιότητα έναντι του εδάφους. Τίποτα άλλο. Τι σημαίνει η προτεραιότητα; τίποτα πέραν της σημασίας της λέξης. Δηλαδή τη σχετική αξία δύο πραγμάτων. Δεν λέει τίποτα για την απόλυτη αξία τους. Μόνο για τη σχέση τους. Δεν λέει πόσο σημαντική είναι η γλώσσα, ούτε πόσο σημαντικό είναι το έδαφος. Λέει ότι είναι πιο σημαντική η γλώσσα από το έδαφος.

Χάσαμε 4 αιώνες έδαφος. Όλα τα εδάφη. Κρατήσαμε τη γλώσσα. (Τιμή σ' αυτούς που μας την διαφύλαξαν λοιπόν!).

Αυτό λέει ο Ζουράρις.

Αντί να διαβάσουμε στην άποψή του πόσο σημαντικό θεωρεί τη γλώσσα, διαβάζουμε πόσο ασήμαντο θεωρεί το έδαφος. Μήπως εστιάζουμε λάθος; μήπως έχουμε μυωπία;

Για να μην παρεξηγηθώ: θα πω ότι δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοιο παράδειγμα. Διότι το έδαφος είναι τόσο σημαντικό, οι κίνδυνοι υπαρκτοί και οι επιπόλαιες αναγνώσεις τόσο συχνές, που πρέπει να το προστατεύσεις.

Όμως το να αντιλαμβάνομαι τι λέει κάποιος είναι άλλο πράγμα, κι ας έχω ενστάσεις για τον τρόπο που βρίσκει να το λέει. Η ουσία με ενδιαφέρει. Η ουσία δεν κάνει πρωτοσέλιδα.

Το να καταλαβαίνεις τι λέει ο άλλος και να μη σε ενδιαφέρει μόνο να κατασπαράξεις ένα εύκολο θύμα, δεν σε κάνει ένοχο. Σε κάνει ίσως κάπως πιο ψύχραιμο παρατηρητή των πραγμάτων.

https://www.facebook.com/andreas.stalidis/posts/1326994710654334?pnref=story

(από το fb του διαχειριστή της ιστοσελίδας "Αντίβαρο" www.antibaro.gr, Ανδρέα Σταλίδη)