Γιατί το Βασικό Πρόβλημα της Ελλάδας Δεν Είναι το Χρέος

Γιατί το Βασικό Πρόβλημα της Ελλάδας Δεν Είναι το Χρέος
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαγάνη
Τρι, 2 Αυγούστου 2016 - 14:27
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και όχι ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι εκείνο που λείπει από την ελληνική οικονομία, τονίζει ο νέος πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo και σύμβουλος του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κ. Κλέμενς Φουστ
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και όχι ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι εκείνο που λείπει από την ελληνική οικονομία, τονίζει ο νέος πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo και σύμβουλος του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , κ. Κλέμενς Φουστ , μιλώντας στο "Κ". Ο ίδιος αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θεωρούνται πως επιβάλλονται απ' έξω και γι' αυτό συχνά δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται απρόθυμα" και είναι γι' αυτόν τον λόγο που "λείπει η εμπιστοσύνη από τους επενδυτές και τους καταναλωτές". Παράλληλα, ο κ. Φουστ επισημαίνει ότι με το Brexit η Γερμανία χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα της εντός Ε.Ε. για τον περιορισμό των δαπανών του κοινοτικού Προϋπολογισμού. Εξάλλου, ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει πως χρειάζεται η συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων σε Τουρκία και Ουκρανία. 
 

- Ποιες είναι οι συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Ε.Ε. και τη Γερμανία; 

Η απόφαση για το Brexit αποτελεί ένα άσχημο χτύπημα στην πολιτική ενσωμάτωση της Ευρώπης. Οι οικονομικές συνέπειες αυτού του χτυπήματος θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει ενσωματωμένη στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία χάνει στην Ε.Ε. έναν σημαντικό σύμμαχο στο μέτωπο του περιορισμού των δαπανών του κοινοτικού Προϋπολογισμού, αλλά και στο ελεύθερο εμπόριο. Για τη Γερμανία, θα είναι μελλοντικά πιο δύσκολο να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στο εσωτερικό της Ε.Ε.

- Όχι μόνο από τα δυτικά, αλλά και από τα ανατολικά (προσφυγική κρίση, εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία) η Ευρωπαϊκή Ένωση, και προπαντός η Γερμανία, αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά το 1989-1991. Είναι η Ε.Ε. και η Γερμανία αρκετά ισχυρή για να αναλάβει αυτές τις "ευθύνες";   

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρωθεί σε τομείς πολιτικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις. Αυτό απαιτεί συνεργασία όσο το δυνατόν  περισσοτέρων κρατών-μελών στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική στον τομέα της ασφάλειας.  

- Ποια είναι η σημασία των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία για την οικονομία της χώρας;

Οι επιθέσεις έφεραν πολλά δεινά για όσους επλήγησαν. Δεν βλέπω άμεσες οικονομικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. 

- Πώς κρίνετε την πολιτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και σήμερα; 

Η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε την ανοιχτή αντιπαράθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Της λείπει, όμως, ακόμα μία πειστική αντίληψη για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

- Ποια είναι τα σημαντικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει μέχρι τέλος του 2016;

Δεν θα μπορούσα να συστήσω μεμονωμένα μέτρα. Το σημαντικότερο βήμα θα ήταν να αναπτύξει η Ελλάδα μια αντίληψη οικονομικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία να υποστηριχθεί αποφασιστικά από την ελληνική κυβέρνηση και να μη δημιουργήσει νέα χρέη. Προς το παρόν, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θεωρούνται πως επιβάλλονται απ' έξω και γι' αυτό συχνά δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται απρόθυμα. Γι' αυτό λείπει η εμπιστοσύνη από τους επενδυτές και τους καταναλωτές.      

Το ελληνικό χρέος έχει ήδη μειωθεί πολύ 

- Είστε υπέρ ενός "κουρέματος" του ελληνικού δημόσιου χρέους;

Όχι. Τα ελληνικά χρέη έχουν ήδη πολύ μειωθεί μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των χαμηλών επιτοκίων. Τα χρέη δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρωτεύον πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η ελληνική οικονομική πολιτική δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελληνικών, πόσω μάλλον των διεθνών επιχειρήσεων. 

πιν

(* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" - www.capital.gr, 02/08/2016)