pv magazine: Περισσότερες Φ/Β Μονάδες και Αποθήκευση Ενέργειας Χρειάζονται τα Ελληνικά Νησιά

pv magazine: Περισσότερες Φ/Β Μονάδες και Αποθήκευση Ενέργειας Χρειάζονται τα Ελληνικά Νησιά
energia.gr
Τετ, 8 Ιουνίου 2016 - 12:43
Ως «100% μύθο», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Ανατολικού Αιγαίου (ΣΠΗΕΦΑΑ), τον ισχυρισμό ότι τα φωτοβολταϊκά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) έχουν τον υψηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) στην Ελλάδα. Τη δήλωση αυτή του κ. Κωνσταντίνου Φαϊταντζόγλου φιλοξενεί το διεθνές εξειδικευμένο περιοδικό του φωτοβολταϊκού κλάδου pv magazine

Ως «100% μύθο», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Ανατολικού Αιγαίου (ΣΠΗΕΦΑΑ), τον ισχυρισμό ότι τα φωτοβολταϊκά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) έχουν τον υψηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) στην Ελλάδα. Τη δήλωση αυτή του κ. Κωνσταντίνου Φαϊταντζόγλου φιλοξενεί το διεθνές εξειδικευμένο περιοδικό του φωτοβολταϊκού κλάδου pv magazine, το οποίο τονίζει ότι τα ελληνικά νησιά χρειάζονται περισσότερες φωτοβολταϊκές μονάδες και αποθήκευση ενέργειας.

Ο κ. Φαϊταντζόγλου, μιλώντας στο pv magazine, απορρίπτει τον ισχυρισμό που διατυπώνεται σε δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο περί υψηλού IRR των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στα νησιά. Όπως τονίζει, όταν το 2014επιβλήθηκε το «κούρεμα» στις επιδοτούμενες τιμές των φ/β, το υπουργείο δεν έδωσε στην δημοσιότητα ένα μοντέλο στο οποίο θα βασίζονταν οι περικοπές αυτές. «Αντίθετα, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οι μειώσεις στα φ/β είχαν στόχο να εξομοιώσουν το IRR όλων των μονάδων στο 13,5%, το οποίο είναι ένα λογικό ποσοστό αν ληφθούν υπόψη τα υψηλά οικονομικά κόστη που επικρατούν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια», προσθέτει. Όπως τονίζει ο κ. Φαϊταντζόγλου, «μετά από μακρά έρευνα καταλήξαμε στο ότι το υπουργείο δεν έκανε τις κατάλληλες παραδοχές για τα ΜΔΝ, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα το IRR των μονάδων αυτών να είναι κάτω από το 10%». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το υπουργείο υπολόγισε την μέση ηλιοφάνεια στα νησιά κατά 9% υψηλότερα από ότι είναι κανονικά. «Επιπλέον, θεώρησαν ότι το μέσο φ/β πρότζεκτ έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, πράγμα που οδήγησε σε χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα. Κατά συνέπεια, οι περικοπές των επιδοτούμενων τιμών στα νησιά ήταν ως και 18% υψηλότερες από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα», επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Φαϊταντζόγλου τονίζει ότι τα φωτοβολταϊκά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δεν αποζημιώνονται από τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, αλλά από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως υπογραμμίζει, ο σχετικός λογαριασμός του ΔΕΔΔΗΕ έχει πλεόνασμα 372 εκ. ευρώ από το 2012 και δεν πρέπει να επηρεαστεί από την οποιαδήποτε περικοπή σε FiTs ή οποιοδήποτε άλλο τέλος. «Αυτό το πλεόνασμα έχει εξανεμιστεί πλήρως στο βασικό λογαριασμό ΑΠΕ, που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ», προσθέτει.

Το pv magazine τονίζει ότι η περίπτωση των φ/β στα νησιά της Ελλάδας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί η ηλεκτροπαραγωγή σε αυτά βασίζεται κυρίως στο ρυπογόνο και ακριβό ντήζελ. Μάλιστα, μιλώντας στο περιοδικό, ο κ. Φαϊταντζόγλου επισημαίνει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέσο ενεργειακό κόστος στα ελληνικά νησιά είναι μέχρι και 3 φορές μεγαλύτερο από ότι στην ηπειρωτική χώρα, πράγμα που καθιστά πολύτιμες τις ΑΠΕ.

Το περιοδικό κάνει αναφορά και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) μέσω των οποίων πληρώνεται το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από ντήζελ στα νησιά και τα οποία επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό υπογραμμίζει ότι αν το κράτος θέλει να μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά και να απαλλάξει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από το κόστος του ντήζελ θα πρέπει να προωθήσει τα φ/β και την αποθήκευση ενέργειας στο ΜΔΝ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και οι δημοπρασίες φωτοβολταϊκής ισχύος δεν περιλαμβάνουν τα νησιά.

Τέλος, το δημοσίευμα του pv magazine κάνει αναφορά στο πρότζεκτ του υβριδικού σταθμού στην Τήλο, το οποίο, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το energia. gr (βλ. εδώ), έλαβε πρόσφατα έγκριση από τη ΡΑΕ. Το πρότζεκτ, που περιλαμβάνει συσσωρευτές νικελίου - χλωριούχου νατρίου 2 Χ 400kW, μπορεί να εκτινάξει το μερίδιο των ΑΠΕ στο νησί των Δωδεκανήσων στο 80%. Στο έργο συμμετέχουν 15 φορείς από επτά διαφορετικές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουντο ΑΕΙ ΤΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) που είναι επικεφαλής του project, ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF-Ελλάς και η εταιρεία Eunice.