Ρήγας, Energean: Φορολογικό και Πολιτικό Περιβάλλον Αποθαρρύνουν τις Ξένες Πετρελαϊκές Από το να Επενδύσουν σε Έρευνες στην Ελλάδα

Ρήγας, Energean: Φορολογικό και Πολιτικό Περιβάλλον Αποθαρρύνουν τις Ξένες Πετρελαϊκές Από το να Επενδύσουν σε Έρευνες στην Ελλάδα
energia.gr
Δευ, 28 Μαρτίου 2016 - 08:00
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο πρόεδρος και CEO της Energean, κ. Ρήγας. Ωστόσο, προσθέτει ότι ακόμη οι διεθνείς πετρελαϊκές δεν ενδιαφέρονται να έρθουν και να επενδύσουν στις έρευνες στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής και φορολογικής αβεβαιότητας, αλλά και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο πρόεδρος και CEO της Energean, κ. Ρήγας. Ωστόσο, προσθέτει ότι ακόμη οι διεθνείς πετρελαϊκές δεν ενδιαφέρονται να έρθουν και να επενδύσουν στις έρευνες στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής και φορολογικής αβεβαιότητας, αλλά και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο New Europe ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας, η πολιτική σταθερότητα και ένα φορολογικό σύστημα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις σχετικά με το χρέος της θα επιτρέψουν την εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα και την εκμετάλλευση του ως τώρα αναξιοποίητου ενεργειακού της δυναμικού.

«Όσο πιο σύντομα διευθετηθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όσο πιο σύντομα διαπιστώσει η διεθνής επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε ήρεμα νερά και είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το χρέος και να προχωρήσει στο υφιστάμενο περιβάλλον, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων στη χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν άφθονα κεφάλαια γύρω μας σήμερα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Ρήγας στη συνέντευξή του στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου “ Energy Market: Unlocking Greeces Economic Potential” που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε, την προηγουμένη ημέρα μία κινεζική εταιρεία εξαγόρασε την Bankers Petroleum στην Αλβανία. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και από την Ανατολή για να εισρεύσει χρήμα στα Βαλκάνια, σε αυτή την περιοχή του κόσμου», τονίζει.

Ο κ. Ρήγας χαιρετίζει την πολιτική προθυμία της Ελλάδας, την Κύπρου και του Ισραήλ να συστήσουν μια διακυβερνητική συνεργασία, ενώ προσθέτει ότι ευελπιστεί ότι αυτό θα μετασχηματιστεί και σε πραγματική επιχειρηματική συνεργασία. «Εμείς, ως Energean, επιχειρούμε στην Ελλάδα, επιχειρούμε στην Αίγυπτο και έχουμε, επίσης, συμφέροντα στο Ισραήλ, άρα είμαστε στην καρδιά όλης αυτής συζήτησης», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής πετρελαϊκής, μιλώντας στην New Europe και τον δημοσιογράφο, ειδικό θέματα Ενέργειας και Ρωσίας, κ. Κωστή Γερόπουλο.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σήμερα οι έρευνες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη δεν είναι εύκολες, με την τιμή κοντά στα 40 δολ. το βαρέλι. «Τα πράγματα θα αλλάξουν, όμως. Το Ισραήλ έχει ακόμη πολύ ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Έχουμε πιθανόν δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου με τις ανακαλύψεις στο Λεβιάθαν, το Τάμαρ, το Καρίς, το Τανίν και , προφανώς, και με το Ζορ στην Αίγυπτο, και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες. Το μεγάλο ερώτημα που θα ανακύψει είναι πώς το αέριο αυτό θα καταλήξει στις μεγάλες αγορές και οι μεγάλες αγορές είναι η Ελλάδα, σαν χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη, η Τουρκία και η Αίγυπτος», τονίζει ο επικεφαλής της Energean Oil & Gas.

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Ελλάδα δε βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα. «Στην πραγματικότητα θα έλεγα πιθανόν το αντίθετο. Είμαστε μόνοι, προσπαθούμε να επενδύσουμε, συνεχίζουμε να επενδύουμε στον Πρίνο και αυξάνουμε την παραγωγή μας εκεί, αλλά δεν έχουμε δει διεθνείς πετρελαϊκές να ενδιαφέρονται να έρθουν και να επενδύσουν μαζί μας στις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα», επισημαίνει. Είναι νωπή, άλλωστε, η περίπτωση της  ιταλικής Enel, που, αν και προκάλεσε, τον Απρίλιο του 2014 με αίτησή της στο – τότε - ΥΠΕΚΑ, το διαγωνισμό για τις χερσαίες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας-Πρέβεζας και Δ. Πελοποννήσου, τελικά δεν προσήλθε κατά την τελική προθεσμία υποβολής, τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως τονίζει ο Μαθιός Ρήγας, η μεγάλη πρόκληση, τουλάχιστον για την Ελλάδα και για τον τομέα έρευνας και παραγωγής της: να προσελκυστούν διεθνείς παίκτες να έλθουν στη χώρα. «Αυτό», σύμφωνα με τον ίδιο, «απαιτεί να αλλάξουν μια σειρά από πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, πολιτική σταθερότητα – μακροπρόθεσμη πολιτική από κάθε πολιτικό κόμμα, πραγματικά δεν έχει σημασία αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική γιατί πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη υπόθεση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στη New Europe.

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές, «επειδή είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον σε σύγκριση με το τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο και είμαστε και μία χώρα με ανεκμετάλλευτο δυναμικό και με μεγάλες δυνατότητες». «Οι πρώτες εταιρείες που θα μας συνοδεύσουν στην προσπάθειά μας αυτή να ‘ξεκλειδώσουμε’ το δυναμικό των υδρογονανθράκων της Ελλάδας θα επωφεληθούν από το πλεονέκτημα της ‘πρώτης κίνησης’», καταλήγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean.