«Κατέρρευσε» τον Φεβρουάριο του 2016 η αγορά αυτοκινήτου με τις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το δεύτερο μήνα του έτους να καταγράφουν μείωση 32,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015 με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων

«Κατέρρευσε» τον Φεβρουάριο του 2016 η αγορά αυτοκινήτου με τις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το δεύτερο μήνα του έτους να καταγράφουν μείωση 32,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015 με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο έγιναν 3.310 έναντι 4.894 τον ίδιο μήνα του 2015. Η πτώση στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι 16,1% λόγω της καλύτερης εικόνας της αγοράς τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων «η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου είναι κατά πολύ χειρότερη, καθώς πολλές από τις ταξινομήσεις του περασμένου μηνός ήταν αυτοκίνητα που είχαν τελωνιστεί στα τέλη του 2015.

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης, παρά και τις νέες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τουλάχιστον 8.000 υποψήφιους αγοραστές. Πρόκειται για πελάτες που ενώ απέκτησαν εμπρόθεσμα δικαίωμα έκπτωσης απόσυρσης, δεν κατέστη εφικτό να εξαργυρώσουν αυτήν την απαλλαγή ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, καθώς τα αυτοκίνητα που παρήγγειλαν αφίχθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου». Σύμφωνα με το ΣΕΑΑ, «συνέπειες έχουν προκύψει και στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα, καθώς εκτιμάται ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους η υστέρηση των εσόδων από Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ των καινούργιων αυτοκινήτων υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Φεβρουάριο ταξινομήθηκαν 280 καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα) έναντι 792 το 2015 (μείωση 64,6%). Διαφορετική εντελώς εικόνα στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) όπου ταξινομήθηκαν 2.068 έναντι 1.588 πέρσι τον Φεβρουάριο (αύξηση 30,2%).

Όσον αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016 ταξινομήθηκαν 9.010 καινούργια επιβατικά έναντι 10.742 (μείωση 16,1%). Στα καινούργια φορτηγά σημειώθηκε μείωση 42,9%, στα καινούργια λεωφορεία αύξηση 125,0% και στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) αύξηση 6,6%.

Τα αίτια της κατάρρευσης 
«Θολό τοπίο» αποτελεί το θέμα της απόσυρσης τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους Θεσμούς. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την οριστική άρση του μέτρου της απόσυρσης, ώστε οι εισαγωγείς να διαμορφώσουν ανάλογα την εμπορική τους στρατηγική και οι καταναλωτές να προχωρήσουν στην απόκτηση του νέου τους αυτοκινήτου.

Από την πλευρά τους οι Θεσμοί δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για παράταση του μέτρου της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου περιορίζοντας περαιτέρω τα χρονικά περιθώρια ισχύς του μέτρου αν λάβει το «πράσινο φως», καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και για μόλις 4 μήνες.

Παράλληλα οι πρόωρες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές στα αυτοκίνητα αποτελούν ακόμη ένα βασικό παράγοντα «παγώματος» της αγοράς, καθώς οι ιδιώτες καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν.

Καινούργια και μεταχειρισμένα 
Μείωση 17% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 6.990 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 8.424 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα το 2015 (αύξηση 26,8% είχε παρουσιαστεί τo Φεβρουάριο 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014).

Την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 17.655 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 18.713 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο το 2015, παρουσιάζοντας μείωση 5,7% (αύξηση 18,7% είχε παρουσιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014).

Το πρώτο δίμηνο φέτος κυκλοφόρησαν 3.942 μοτοσικλέτες έναντι 3.637 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% (μείωση 3,4% είχε παρουσιαστεί το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες που κυκλοφόρησαν το πρώτο δίμηνο ανέρχονται σε 3.638 έναντι 3.416 πέρυσι (αύξηση 6,5%).

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/03/2016)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr