Την ερχόμενη Παρασκευή στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει στην κυβέρνηση αναφορικά με τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στη βιομηχανία για την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο το ποσό που είχε διατεθεί από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ να θεωρηθεί από την Κομισιόν ως κρατική ενίσχυση.
Το θέμα της ΕΒΖ διαχειρίζεται η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση και την ορθή λειτουργία της πολύπαθης επιχείρησης.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ερχόμενης Παρασκευής η διοίκηση θα παρουσιάσει το νέο business plan με σκοπό αυτό να παρουσιαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει πάρει τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στην ΕΒΖ από την πρώην ΑΤΕ. Στις προθέσεις της διοίκησης είναι να συζητήσει με την Πειραιώς την αναδιάρθρωση του δανείου και αν είναι δυνατόν και το «κούρεμά» του κατά 70 με 80 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ΕΒΖ ανήκουν κατά 82% στη Bad Bank ΑΤΕ, ενώ το δάνειο έχει περάσει στην Πειραιώς. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών βρίσκεται στο χρηματιστήριο. Οι οφειλές της ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται σήμερα σε 8 εκατ. ευρώ. Επίσης μέχρι τον Απρίλιο το κτίριο της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ενοικιάζει το Δημόσιο αντί 700.000 ευρώ τον μήνα πρόκειται να πουληθεί στην Παρευξείνια Τράπεζα.
Παραγωγή
Όπως αναφέρουν πηγές της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, τα προβλήματα της ΕΒΖ, εντοπίζονται αφενός στις επί χρόνια πολιτικές και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία της επιχείρησης και αφετέρου στο ότι τα εργοστάσιά της λειτουργούν μόνο εποχικά για τρεις με τέσσερις μήνες.
Ο τζίρος της ΕΒΖ, η οποία σημειωτέον είναι η μόνη βιομηχανία ζάχαρης στα Βαλκάνια και μάλιστα με δύο μονάδες στη Σερβία, ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι 250 άτομα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δραστηριοποίησή της στην αγορά για όλο το χρόνο και την έξοδό της στα Βαλκάνια, καθώς από το 2017 απελευθερώνεται η αγορά ζάχαρης στην Ε.Ε.
(Πηγή: Ημερησία)