Τι Αλλάζει στην Υποχρέωση Δημοσίευσης Ισολογισμών για Επιχειρήσεις και Εισηγμένες

Τι Αλλάζει στην Υποχρέωση Δημοσίευσης Ισολογισμών για Επιχειρήσεις και Εισηγμένες
του Βασίλη Γεώργα
Τρι, 26 Ιανουαρίου 2016 - 09:03
Η εταιρική διακυβέρνηση μπαίνει για τα καλά στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών καθώς η δημοσίευση αναλυτικών πληροφοριών γίνεται πλέον υποχρεωτική με νόμο, ενώ οι πολύ μικρές εταιρείες που έχουν τζίρο έως 700.000 ευρώ απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων και εκθέσεων διαχείρισης. Παράλληλα οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών θα έχουν πλέον περιθώριο να συγκληθούν έως και δέκα μήνες μετά την οικονομική χρήση αντί για έξι μήνες που ισχύει σήμερα
Η εταιρική διακυβέρνηση μπαίνει για τα καλά στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών καθώς η δημοσίευση αναλυτικών πληροφοριών γίνεται πλέον υποχρεωτική με νόμο, ενώ οι πολύ μικρές εταιρείες που έχουν τζίρο έως 700.000 ευρώ απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων και εκθέσεων διαχείρισης. 

Παράλληλα οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών θα έχουν πλέον περιθώριο να συγκληθούν έως και δέκα μήνες μετά την οικονομική χρήση αντί για έξι μήνες που ισχύει σήμερα.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο που δόθηκε την Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία (ν. 2190) οι ευρωπαϊκές οδηγίες 2014/95/ΕΚ και 2013/34/ΕΚ σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις διαχειριστικές εκθέσεις και τη δημοσίευση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του ν. 4308.2014 πλην εκείνων που είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταρτίζουν έκθεση διαχείρισης και παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης και της έκθεσης διαχείρισης. Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το ν. 4308/2014 νοούνται οι εταιρείες που δεν υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια: έχουν συνολικό ενεργητικό έως 350.000 ευρώ, καθαρό ύψους κύκλου εργασιών 700.000 και μέσο όρο απασχολούμενων 10 άτομα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται για όλες τις ανώνυμες εταιρείες υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και γίνεται προαιρετική  η δημοσίευση των πληροφοριών στις εταιρικές ιστοσελίδες. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι οι ΑΕ δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ τις νόμιμα εγκεκριμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαχείρισης και τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, το αργότερο εντός 11 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης. Προαιρετικά μπορούν να δημοσιεύουν τα στοιχεία και στην ιστοσελίδα τους, εφόσον αυτή είναι καταχωρισμένη στο ΓΕΜΗ.

Για τις εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) η υποχρέωση είναι διπλή: πρέπει να τις δημοσιεύουν τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην ιστοσελίδα τους όπου θα παραμένουν τουλάχιστον για δύο χρόνια, ενώ ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να τις αποστέλλουν και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οικονομικές καταστάσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν και οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον οι άμεσοι και έμμεσοι εταίροι τους είναι ανώνυμες εταιρίες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες

Εταιρική διακυβέρνηση  

Οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν σε ειδικό τμήμα της έκθεσης διαχείρισης που συντάσσουν και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης. Η δήλωση περιέχει παραπομπές στον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης στον οποίο υπόκειται ή θέλει να εφαρμόσει η εταιρεία, σε κάθε σχετική πληροφορία για τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζονται πέρα από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Εάν μια εταιρεία αποφασίσει να μην εφαρμόσει καμία από τις διατάξεις εταιρικής διακυβέρνησης εξηγεί τους λόγους της επιλογής της. Επίσης θα πρέπει να περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων της εταιρείας σε σχέση με τη διαδικασία σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. 

Επιπλέον προβλέπεται πως θα πρέπει να περιγράφει την πολιτική σχετικά με την πολυμορφία που εφαρμόζεται για τα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα της εταιρείας όσον αφορά πτυχές όπως, για παράδειγμα, η ηλικία, το φύλο ή το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ιστορικό των μελών, οι στόχοι της εν λόγω πολιτικής για την πολυμορφία, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα κ.ά.

Διαφάνεια - Δημόσιες επιχειρήσεις 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος που είναι μητρικές επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου και το προσωπικό του υπερβαίνει τα 500 άτομα υποχρεούνται να περιλάβουν στην έκθεση διαχείρισης, έκθεση που περιέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του ομίλου σε περιβαλλοντικά, εργασιακά, κοινωνικά θέματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ.

Επίσης οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία  (αναζήτηση, την εξερεύνηση, τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εξόρυξη κοιτασμάτων μεταλλευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α) καθώς και στην υλοτόμηση πρωτογενών δασών οφείλουν να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση έκθεση για τις πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ που καταβάλλουν σε κυβερνήσεις (φόροι, loyalties, μερίσματα κλπ).  

Σε περίπτωση καταβολής πληρωμών σε είδος τα σχετικά στοιχεία υποβάλλονται βάσει αξίας και, κατά περίπτωση, όγκου. 

(Πηγή: capital.gr)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr