Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ σε αυτό το στάδιο, επεσήμανε σε συνέντευξή του στηνEurActiv, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.
Οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ΕΕ περιήλθαν σε αδιέξοδο, και διπλωματικές πηγές του Μπακού διεμήνυσαν στην EurActiv ότι το Αζερμπαϊτζάν χάνει το ενδιαφέρον του για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο ΔΕΣΦΑ.
Ένα ψήφισμα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μπακού, που κατηγόρησε την ΕΕ για «πράξεις χειραγώγησης» και «βρώμικα πολιτικά παιχνίδια» εις βάρος του Αζερμπαϊτζάν.
Το 2013, η SOCAR συμφώνησε στην εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, με στόχο σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποκρούσει τις προσπάθειες των ρωσικών εταιρειών να γίνουν ιδιοκτήτες του ελληνικού δικτύου.
Αλλά το Νοέμβριο του 2014, η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR είναι σύμφωνη με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.
Το θέμα έχει «σχεδόν επιλυθεί»
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες στην Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar τη στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν θα είναι και προμηθευτής και διανομέας, ο κ. Σέφκοβιτς είπε:
«Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή, ο ΔΕΣΦΑ ήταν έτοιμος για ιδιωτικοποίηση και μια εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν (Socar) ήταν έτοιμη να επενδύσει. Και έτσι έκανε. Σε μια τέτοια επένδυση, η Επιτροπή εξετάζει πάντα την τωρινή και την μελλοντική κατάσταση (της αγοράς) για να βεβαιωθεί ότι έχουμε υγιή ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς.
«Ως εκ τούτου, οι λεπτομέρειες, το ποσοστό, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, (και) το μερίδιο που ανήκει στη Socar αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης. Αλλά νομίζω ότι τώρα έχει σχεδόν επιλυθεί. Γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε αυτό το στάδιο».