Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια: Εντός του 2016 η Πώληση του 17% της ΔΕΗ - Ως το Γ΄Τρίμηνο οι Σύμβουλοι για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια: Εντός του 2016 η Πώληση του 17% της ΔΕΗ - Ως το Γ΄Τρίμηνο οι Σύμβουλοι για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ
του Γιώργου Κωστούλα
Πεμ, 26 Μαΐου 2016 - 08:03
Ακόμα και εντός του 2016 ενδέχεται να πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεις και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τι προβλέπεται για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ποια είναι η αντίδραση του ΥΠΕΝ
Ακόμα και εντός του 2016 ενδέχεται να πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεις και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον κατάλογο των 19 αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερις εταιρείες του ενεργειακού τομέα με πλειοψηφικό ή υψηλό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου (ΔΕΗ. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ).

Σημειώνεται, πάντως, ότι ανεξάρτητα από τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, η αποκρατικοποίηση των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ είναι πιο σύνθετη διαδικασία (για παράδειγμα στην ΔΕΗ εκκρεμεί η ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ), ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως έχουν μπει σε τροχιά για να υλοποιηθούν, ενδεχομένως από την επόμενη χρονιά και μετά. 

Πιο «ώριμη» αποκρατικοποίηση είναι υπό προϋποθέσεις αυτή που αφορά τον ΔΕΣΦΑ, εφόσον υπάρξει η συμφωνία μεταξύ της Socar και τρίτης εταιρείας για τη διάθεση ποσοστού 17% περίπου (από το 66% που θα περιέλθει στην κατοχή της αζέρικης εταιρείας) και ανάψει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ αναφέρεται ότι η πώληση του 17% των μετοχών (που βρίσκεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το 34% ανήκει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο ποσοστό σε ιδιώτες μετόχους), ενδεχομένως να γίνει το 2016. Μέχρι το γ΄τρίμηνο θα προσληφθούν σύμβουλοι από το Ταμείο και εν συνεχεία η στρατηγική για τη διάθεση αυτού του ποσοστού θα αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. 

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρεται, είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, με παρακράτηση του 51% από το Δημόσιο και πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή και εισαγωγή του 29% στο χρηματιστήριο.

Για τον ΔΕΣΦΑ σημειώνεται πως θα διατεθεί συνολικά το 66% του μετοχικού κεφαλαίου (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) στην Socar. Επισημαίνεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών έχουν υπογραφεί στις 21 Δεκεμβρίου 2013, αναφέρεται ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΔΕΣΦΑ είναι υπό αναθεώρηση και ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Socar και τρίτων επενδυτών για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου μετοχών. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. 

Για τα ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι «εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές» και ότι θα γίνει πρόσληψη συμβούλων ως το γ΄τρίμηνο για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων.

Τέλος για τη ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ 65% - ΕΛΠΕ 35%), αναφέρεται ότι τα επόμενα βήματα είναι η επιλογή συμβούλων ως το τρίτο τρίμηνο και εν συνεχεία η αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών και η επανεκκίνηση της διαδικασίας.

ΥΠΕΝ: Δεν υπάρχει πρόθεση για πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου

Από το ΥΠΕΝ αναφέρεται πως πρόκειται για μία λίστα που εξετάζεται σε συνάρτηση με τον στόχο για τα έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ και υπόκειται σε επαναξιολόγηση κάθε εξάμηνο. 

Πηγές του υπουργείαυ δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, επισήμαναν.

Δεν υπάρχει πρόθεση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή τις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.

Σχετικά με το σημείο της συμφωνίας με τους θεσμούς που αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων στα ενεργειακά θέματα, προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό σχετίζεται με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) για τις οποίες θα εξεταστεί η πρόοδος προετοιμασίας, καθώς και με τη θέσπιση του νέου πλαισίου υποστήριξης (feed in premium) των ΑΠΕ.