Ελβετία: Η τεχνολογία Περιορισμού Απορριμμάτων των Πυρηνικών Σταθμών κερδίζει κρατική Υποστήριξη

Ελβετία: Η τεχνολογία Περιορισμού Απορριμμάτων των Πυρηνικών Σταθμών κερδίζει κρατική Υποστήριξη
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2024 - 12:18

Η Ελβετία έχει υποστηρίξει μια πολυπόθητη τεχνολογία γνωστή ως "πυρηνική μεταστοιχείωση" για τη ουσιαστική μείωση της ποσότητας των ραδιενεργών αποβλήτων από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Η Nagra, ο ελβετικός εθνικός οργανισμός που διαχειρίζεται τα πυρηνικά απόβλητα, δήλωσε ότι πέρασε αρκετούς μήνες διερευνώντας τη μέθοδο που πρότεινε η νεοφυής επιχείρηση Transmutex με έδρα τη Γενεύη και κατέληξε

στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων κατά 80%.

Όπως αναφέρουν οι FT, η αποθήκευση εξαιρετικά ραδιενεργών υλικών για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αποτελούσε πάντα ένα τεράστιο και δαπανηρό πρόβλημα για την πυρηνική βιομηχανία.

Ενώ περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Κορέας, συμφώνησαν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 πέρυσι να τριπλασιάσουν την ικανότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας χώρος μακροπρόθεσμης αποθήκευσης σε λειτουργία.

Η Φινλανδία κατασκευάζει την πρώτη τέτοια εγκατάσταση στον κόσμο, η οποία, όπως λέει, θα φυλάσσει με ασφάλεια τα απόβλητα για 100.000 χρόνια.

"Η Transmutex προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πυρηνική ενέργεια, το οποίο δεν είναι η ασφάλεια, στην πραγματικότητα, αλλά τα απόβλητα", δήλωσε ο Albert Wenger, επενδυτής στην Union Square Ventures, η οποία χρηματοδοτεί την νεοφυή επιχείρηση.

Η πυρηνική μεταστοιχείωση είναι η μετατροπή ενός στοιχείου σε μια διαφορετική μορφή, γνωστή ως ισότοπο, ή σε ένα άλλο στοιχείο συνολικά. Η μεταστοιχείωση είναι μια έννοια που γοητεύει από την εποχή που οι αλχημιστές προσπαθούσαν μάταια να μετατρέψουν τα βασικά μέταλλα σε χρυσό.

Η ιδέα της χρήσης της τεχνικής για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος εδώ και δεκαετίες. Αρκετές χώρες έχουν δρομολογήσει σημαντικά προγράμματα για τη διερεύνηση της μεταστοιχείωσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του διακυβερνητικού ΟΟΣΑ.

Το Transmutex προτείνει τη χρήση ενός επιταχυντή σωματιδίων σε συνδυασμό με έναν αντιδραστήρα για να συνδυάσει υποατομικά σωματίδια νετρονίων με θόριο, ένα ελαφρώς ραδιενεργό μέταλλο. Αυτό παράγει ένα ισότοπο ουρανίου που στη συνέχεια σχίζεται, απελευθερώνοντας ενέργεια. Σε αντίθεση με το ουράνιο, το θόριο δεν παράγει πλουτώνιο ή άλλα εξαιρετικά ραδιενεργά απόβλητα.

"Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι λειτουργεί, ουσιαστικά παίρνεις το καλύτερο και από τους δύο κόσμους", δήλωσε ο Jack Henderson, πρόεδρος της ομάδας πυρηνικής φυσικής στο Ινστιτούτο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey. "Είστε σε θέση να μειώσετε το επίπεδο της παραγόμενης ραδιενέργειας με την καύση ορισμένων από τα πιο μακρόβια ισότοπα που παράγονται στον αντιδραστήρα σας - και ταυτόχρονα παίρνετε ενέργεια".

Ο Franklin Servan-Schreiber, διευθύνων σύμβουλος της Transmutex, δήλωσε ότι η μεταστοιχείωση είναι η "πρώτη τεχνολογία που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από έναν οργανισμό πυρηνικών αποβλήτων για τη μείωση της ποσότητας των πυρηνικών αποβλήτων".

Είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το 99% των πυρηνικών αποβλήτων του κόσμου και θα μείωνε το χρόνο που παραμένουν ραδιενεργά σε "λιγότερο από 500 χρόνια".

"Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μπορείτε να εγγυηθείτε την αδιάβροχη αποθήκευση για 1.000 χρόνια", είπε. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία μείωσε επίσης τον όγκο των αποβλήτων κατά 80%.

Ο Servan-Schreiber δήλωσε ότι η ιδέα πίσω από τη διαδικασία είχε συλληφθεί από τον Carlo Rubbia, τον πρώην γενικό διευθυντή του εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής Cern.

Ένα πιθανό εμπόδιο για τη βιωσιμότητα της μεταστοιχείωσης είναι το κόστος της εγκατάστασης. Η τιμή της κατασκευής ενός αντιδραστήρα σε συνδυασμό με έναν επιταχυντή σωματιδίων είναι ασαφής, αλλά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο Cern κόστισε περίπου 4,75 δισ. δολάρια.

Η μελέτη που ανέλαβαν η Nagra και η Transmutex διαπίστωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε "να μειώσει δραματικά τον όγκο των ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ποιότητας και να μειώσει τρομερά τη διάρκεια ζωής για ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της κατηγορίας αποβλήτων", δήλωσε ο Matthias Braun, επικεφαλής της Nagra.

Η Ελβετία ψήφισε σε δημοψήφισμα του 2017 να μην αντικαταστήσει τους υπάρχοντες τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες της, αλλά ο Servan-Schreiber δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δίνουν "αξιοπιστία σε αυτή την τεχνολογία για άλλες χώρες", προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον τρεις χώρες για μια πιθανή συμφωνία.