Αζερμπαϊτζάν: Η COP29 θα Επικεντρωθεί στην Ειρήνη και τη Χρηματοδότηση του Κλίματος

Αζερμπαϊτζάν: Η COP29 θα Επικεντρωθεί στην Ειρήνη και τη Χρηματοδότηση του Κλίματος
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2024 - 10:45

To Αζερμπαϊτζάν η διοργανώτρια χώρα της φετινής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP29, θα επιχειρήσει, να λειτουργήσει ως γεφυροποιός μεταξύ όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας, βρίσκοντας κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών σε βασικά ζητήματα όπως η χρηματοδότηση του κλίματος και η ενεργειακή μετάβαση, αλλά και 

να προωθήσει την ατζέντα της ειρήνης, καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον.

Ο Elchin Amirbayov, εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για ειδικές αποστολές, δήλωσε σε συνέντευξή του στη NE Global στο Μπακού στις αρχές του μήνα ότι το κύριο χαρτοφυλάκιό του είναι η εξομάλυνση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και η COP29 έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο.

"Ένα από τα πρόσφατα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιτεύχθηκαν μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν αυτή η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (COP28 στο Ντουμπάι) μεταξύ των δύο χωρών, όταν υπήρξε συμφωνία για την αμοιβαία απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων και επίσης ανταλλαγή διπλωματικής υποστήριξης μεταξύ τους. Έτσι, η Αρμενία ήρε το βέτο της στην αίτηση του Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει την COP29 και αμοιβαία από την πλευρά μας συμφωνήσαμε επίσης ότι η Αρμενία θα είναι μέρος της εκτελεστικής επιτροπής για την εν λόγω παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.

Φυσικά, αυτό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, διότι για πρώτη φορά, μέσω άμεσων επαφών χαμηλού επιπέδου, καταφέραμε να λάβουμε αυτό το ΜΟΕ (Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και αυτό έδειξε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι σε θέση να διευθετήσουν τις διαφορές τους με άμεσες, διμερείς επαφές χωρίς την παρέμβαση τρίτων", δήλωσε ο Amirbayov.

Τώρα που τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Μπακού που φιλοξενεί την COP29, είναι μια καλή ευκαιρία για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να υπογράψουν επιτέλους την ειρηνευτική συμφωνία, υποστήριξε. "Η κοινή γνώμη τόσο του Ερεβάν όσο και του Μπακού είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ πιο ελπιδοφόρα κατάσταση", εκτίμησε ο ειδικός εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου.

"Η ειρηνευτική συμφωνία βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, οπότε συνεχίζουμε το έργο μας. Και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο αυτό ακόμη και πριν από την COP29", είπε. "Πιστεύω ότι είναι αρκετά εφικτό. Θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα και στον έξω κόσμο ότι μία από τις πιο αρχαίες και μακροχρόνιες και τραγικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο στον μετασοβιετικό χώρο φτάνει στο τέλος της, οπότε πιστεύω ότι και οι δύο χώρες και οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτό το θετικό αποτέλεσμα", πρόσθεσε ο Amirbayov.

Από την πλευρά του, ο Farid Shafiyev, πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Διεθνών Σχέσεων (AIR Center), δήλωσε στη NE Global στο Μπακού ότι το να γίνει χώρα υποδοχής της COP29 έχει σημασία για την εξωτερική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν. "Εκτός από αυτό το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, νομίζω ότι η σημασία έγκειται στο γεγονός ότι μας δόθηκε αυτή η COP29 στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Αρμενία. Έτσι, είναι κατά κάποιο τρόπο η κληρονομιά της θετικής έκβασης των μακροχρόνιων προβλημάτων μας που σχετίζονται με το Καραμπάχ", δήλωσε. "Πιθανότατα η προεδρία μας θα επικεντρωθεί επίσης στη σύνδεση μεταξύ των συγκρούσεων, της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής. "Δεν είναι μόνο εδώ στον Νότιο Καύκασο, αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Στην Ανατολική Ευρώπη έχουμε τώρα τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον, στις ενεργειακές υποδομές και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Shafiyev.

Ο πρόεδρος του Κέντρου AIR τόνισε το πρόβλημα της μόλυνσης από νάρκες, της αποψίλωσης των δασών και των υδάτινων ζητημάτων στην εμπόλεμη περιοχή του Καραμπάχ. "Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με τη μόλυνση από νάρκες, έχει επίσης πλαίσιο κλιματικής αλλαγής", δήλωσε.

Η τρίτη ημέρα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον διαπολιτισμικό διάλογο για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στο Αγκντάμ στις 3 Μαΐου με τη συμμετοχή της UNESCO, με επίκεντρο το πρόβλημα των ναρκών, των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και των μη εκραγμένων μηχανισμών στην περιοχή.

Κατά την έναρξη του ίδιου φόρουμ στο Μπακού την 1η Μαΐου, ο υποψήφιος πρόεδρος της COP29 και υπουργός Οικολογίας Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ δήλωσε στην ομιλία του ότι ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μέλλον δεν είναι μόνο σημαντικό από περιβαλλοντική άποψη, αλλά είναι επίσης κρίσιμο για τις οικονομικές ευκαιρίες και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Amirbayov δήλωσε στη NE Global ότι το Αζερμπαϊτζάν θα καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες ώστε η COP29 να αποτελέσει άλλη μια ιστορία επιτυχίας. "Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το πρόβλημα της χρηματοδότησης του κλίματος και ένας από τους σημαντικότερους ρόλους εδώ είναι η προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ αντίθετων απόψεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης και στο πνεύμα της ευθύνης όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία της να αλληλεπιδράσει στενά με το Αζερμπαϊτζάν ως χώρα υποδοχής. Δεσμεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο την υποστήριξή τους για να διασφαλίσουν ότι η COP29 στο Μπακού θα είναι επιτυχής", δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Shafiyev δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην COP29, το Αζερμπαϊτζάν θα ήθελε να είναι η φωνή του Παγκόσμιου Νότου, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών που χρειάζονται βοήθεια. "Μια άλλη σημασία είναι ότι είμαστε πράγματι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που προωθεί μια ατζέντα για την πράσινη ενέργεια και έχουμε ήδη ξεκινήσει έργα εναλλακτικής ενέργειας", δήλωσε.

Ο Amirbayov δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει τεράστιο δυναμικό για ηλιακή και αιολική ενέργεια. "Ήδη οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ή πράσινης ενέργειας στα 5 GW. Το δυναμικό είναι 150 GW, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας από την Κασπία Θάλασσα", δήλωσε.

"Σχεδιάζουμε να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Σκεφτόμαστε επίσης να εξάγουμε υδρογόνο. Πρόκειται για έργα που όχι μόνο διαφοροποιούν τις ενεργειακές μας εξαγωγές προς την Ευρώπη, αλλά και διασφαλίζουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας", δήλωσε ο Amirbayov και πρόσθεσε: "Η COP29 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ακόμη και αν είσαι μια χώρα που είναι γνωστή για την ιστορία της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, με κάποιο όραμα και στρατηγική επιλογή, έχεις πολλές πιθανότητες να κινηθείς προς την πράσινη ενέργεια και να γίνεις παράδειγμα για τους άλλους".