Για την ανάγκη η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προικοδοτήσει ένα νέο ειδικό ταμείο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες   (Critical Raw Material -CRM) επιχειρηματολόγησε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Τέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας κατά την πρώτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του board για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRM - Critical Raw Material), στο οποίο συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ίδιος, ειδικά οι χώρες που δεν έχουν τη  δυνατότητα δημιουργίας εθνικών ταμείων (όπως η Ελλάδα) δεν μπορούν να καλύψουν τις αναγκαίες επιδοτήσεις μόνες τους.

"Τα δε υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν πολλές άλλες προτεραιότητες να φροντίσουν. Αν δεν βάλουμε πόρους στο τραπέζι η επιδίωξη ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα και ίσως πολύ αργά. Η Επιτροπή φάνηκε να ακούει το σχετικό επιχείρημα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ. Παρόμοιες θέσεις με την Ελλάδα ανέπτυξε και η  Γαλλία.

Μια ιδέα που αναπτύχθηκε στην συζήτηση ήταν επίσης η δημιουργία στρατηγικών ευρωπαϊκών αποθεμάτων για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.
Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή αιτήσεων έως τις 22 Αυγούστου για επενδύσεις CRM ώστε να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές, τις οποίες το  board για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θα κρίνει τον Νοέμβριο, ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν για   χρηματοδότηση σε κάποιο από τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία (Innovation Fund, Cohesion Fund) ή να βρουν εύκολη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), την EBRD, ή  άλλες εθνικές επενδυτικές τράπεζες.

 Η νέα οδηγία για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες της  ΕΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει τον ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες,  να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές από προμηθευτές τρίτων χωρών  και να στηρίξει την  Πράσινη Μετάβαση, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται αυτά τα υλικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις μπαταρίες κλπ.  
Γενικότερα, η ΕΕ έχει καθορίσει επίσης σημεία αναφοράς για την   δυναμικότητα για όλες τις φάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030: 10 % των ετήσιων αναγκών της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτονται από την εξόρυξη, 40 % από τη μεταποίηση και 15 % από την ανακύκλωση. Καμία πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας, σε οποιοδήποτε στάδιο επεξεργασίας, δεν πρέπει να προέρχεται από την ίδια τρίτη χώρα σε ποσοστό άνω του 65 %.

Η βασική πηγή προμήθειας των CRM για την ΕΕ σήμερα είναι η Κίνα, είτε ως πρωτογενής πηγή είτε ως επενδυτής σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι 34 και σε αυτές περιλαμβάνονται ορυκτά και μέταλλα όπως ο βωξίτης/αλουμίνιο, νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκός, αντιμόνιο, γάλλιο, γερμάνιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, γραφίτης, αρσενικό, τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα. «Άλλα ήδη εκμεταλλευόμαστε, άλλα φιλοδοξούμε», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο linkedin ο κ. Αϊβαλιώτης.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του board για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες  καθορίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα λειτουργήσει   η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η υποχρέωση – όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή οδηγία - όλων των χωρών να θεσπίσουν υπηρεσία μιας στάσης η οποία θα παρέχει ταχύτατα όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες των σχετικών επενδύσεων οι οποίες πρέπει να τελειώνουν μόνο σε δύο χρόνια. Σήμερα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη,  οι αδειοδοτήσεις μπορούν να φτάσουν και τα 8 χρόνια.