Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στα ΗΑΕ έχει περιθώρια ανάπτυξης, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί με την ευρεία εγκατάσταση συστημάτων φόρτισης, λέει ο Sherif Al Olama, υφυπουργός για θέματα ενέργειας και πετρελαίου στο Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών.

Η Σύνοδος Κορυφής για την Καινοτομία των Ηλεκτρικών Οχημάτων, πραγματοποήθηκε στο Άμπου Ντάμπι την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η χώρα επιδιώκει να προχωρήσει στην επίτευξη του στόχου της να αποτελούν τα ηλεκτρικά οχήματα τα μισά από όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους μέχρι το 2050.

Κάθε μικρό κομμάτι συμβάλλει στην ελάφρυνση της υψηλής κλιματικής επιβάρυνσης των αερομεταφορών. Το WheelTug χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα για να κινεί τους μπροστινούς τροχούς ενός αεροπλάνου, επιτρέποντάς του να τροχοδρομεί από την πύλη στον διάδρομο προσγείωσης και πίσω χωρίς να καίει καύσιμα. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο γαλόνια αεροπορικών καυσίμων κάθε χρόνο, αν τοποθετηθεί σε όλα τα εμπορικά αεροσκάφη, καθώς και να εξοικονομήσει χρόνο κατά την προσγείωση.

Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να συγκεντρώνει την ηλιακή θερμότητα σε θερμοκρασίες άνω των 1.000°C, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση βιομηχανικών διαδικασιών, όπως η παραγωγή τσιμέντου, χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο διάσημος ναός Mahabalipuram Shore Temple στο Tamil Nadu έγινε ο πρώτος "αρχαιολογικός χώρος πράσινης ενέργειας" της Ινδίας, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και αντίστροφη όσμωση για την παραγωγή νερού.

Την ίδια ώρα, ενώ η ευαισθητοποίηση για τα πλαστικά απόβλητα αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με το πρόβλημα. Διάφοροι τύποι πλαστικών αναμειγνύονται στα απορρίμματα, αλλά απαιτούν διαφορετικές τεχνικές ανακύκλωσης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και η Cycled Technologies με έδρα τα ΗΑΕ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Khalifa για την πρωτοπορία ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για την αυτόματη ταξινόμηση των διαφόρων τύπων πλαστικών αποβλήτων προς διαλογή.

Το Άμπου Ντάμπι έχει απαγορεύσει ορισμένα προϊόντα φελιζόλ μιας χρήσης, όπως τα δοχεία και τα ποτήρια για φαγητό, καθώς το φελιζόλ περιέχει τοξικές χημικές ουσίες και είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Η απλή απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων για τη σταδιακή εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι χρήσιμη για τη χρήση πόρων, διαπιστώνει καναδική μελέτη - πρέπει να συνδυαστεί με υποστηρικτικές πολιτικές.