Οι Πετρελαϊκές Προοπτικές του Ιράν είναι Σταθερές παρά το Θάνατο του Προέδρου Ραΐσι

Οι Πετρελαϊκές Προοπτικές του Ιράν είναι Σταθερές παρά το Θάνατο του Προέδρου Ραΐσι
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2024 - 08:50

Ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν την Κυριακή δεν αναμένεται να έχει ριζικό αντίκτυπο στην πολιτική της χώρας ή στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα της. Οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο παρά τις συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις, με την Κίνα να βρίσκεται στο προσκήνιο ως ο κρίσιμος αγοραστής.

Ωστόσο, η ιρανική οικονομία συνέχισε να αγωνίζεται, με τη θητεία του κ. Ραΐσι να θεωρείται ευρέως ανεπιτυχής. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ali Bagheri Kani ανήκει στο συντηρητικό στρατόπεδο και εξέφρασε σκληρές απόψεις σχετικά με την προηγούμενη πυρηνική συμφωνία με τη Δύση, αλλά θεωρείται ωστόσο ικανός και ικανός να διατηρήσει ανοιχτές τις επικοινωνίες με τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να περιορίσουν την εξουσία της Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις. Ωστόσο, το πετρέλαιο εξακολουθεί να τιμολογείται σε δολάρια και η ισχύς του νομίσματος θα παραμείνει πιθανότατα.

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ και την Κίνα οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο την περασμένη εβδομάδα, με το αργό τύπου Brent να κερδίζει συνολικά περίπου 1%. Βοηθήθηκε από τις ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε σταθερά τον Απρίλιο.

Η τελευταία έκθεση της Opec για την αγορά διατήρησε ουσιαστικά αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τη ζήτηση που υπερβαίνουν την κοινή συναίνεση, δηλαδή για επιπλέον 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος. Οι τιμές υποχώρησαν λίγο στην αρχή αυτής της εβδομάδας, χωρίς να υπάρχει αξιοσημείωτος αντίκτυπος από τον θάνατο του κ. Ραΐσι ή την ασθένεια του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος είναι 88 ετών, με πνευμονική λοίμωξη.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν το πρωί της Τετάρτης λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.