Ένας νέος «πονοκέφαλος» ξεκινά για τους Αμερικανικούς παραγωγού ΥΦΑ εξαιτίας των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών της κυβέρνησης Μπάϊντεν. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την άλλη πρόσφατη του Προέδρου των ΗΠΑ να παύσει την αδειοδότηση των εξαγωγών LNG τον Ιανουάριο, μία κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει το 50% του 

ΥΦΑ από τις ΗΠΑ, αναμένεται να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια για τα δεδομένα ελέγχου των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε μία σειρά νέων κανονισμών, μεταξύ αυτών και η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τα 12 στα 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η αλλαγή αυτή στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα σε περιοχές με υψηλή βιομηχανική δραστηριότητα, στις οποίες μένουν κυρίως οικογένειες από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και τις αποκλεισμένες εθνοτικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι μία σειρά από σχεδιαζόμενα έργα LNG δεν μπορούν να προχωρήσουν ως έχουν, αλλά οφείλουν να υιοθετήσουν τα νέα κριτήρια για να προχωρήσουν στο στάδιο κατασκευής.

Το πρώτο «θύμα» των νέων κανονισμών ήταν η Venture Global, η οποία είχε προτείνει ένα νέο έργο ΥΦΑ στην πολιτεία Λουϊζιάνα, με κόστος 10 δις δολάρια. Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από τη Venture Global να υποβάλει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, με την υποψία ότι ενδεχομένως να ξεπερνούν τα νέα όρια αιωρούμενων σωματιδίων. Η εταιρεία κατέθεσε τα απαιτούμενα στοιχεία, ωστόσο κατηγόρησε την Επιτροπή για το ξαφνικό αίτημά της, αλλά και τις υπόνοιες ότι το project της μπορεί να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι της αγοράς ανησυχούν για τις συνέπειες των νέων κανονισμών στις επενδύσεις LNG. Εν καιρώ προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Μπάϊντεν φαίνεται να δυσαρεστεί τους παραγωγούς και εξαγωγείς LNG, πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι αυτή η αίσθηση αβεβαιότητας υπονομεύει μία σημαντική πηγή αμερικανικής ισχύος. Αντιθέτως, η διαχρονική στάση του έτερου υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων υδρογονανθράκων είναι γνωστή, ένα στοιχείο που τον καθιστά πολύ πιο ελκυστικό για τους μεγάλους δωρητές, αλλά και για συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποδέχτηκαν με χαρά τους νέους κανονισμούς. Ήταν οι δικές τους δράσεις που πίεσαν τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν να παύσει τις άδειες για τις εξαγωγές LNG, έχοντας ήδη δύο επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα. Τα αυστηρότερα κριτήρια σίγουρα θα ενισχύσουν και την καμπάνια εναντίον των εξαγωγών ΥΦΑ, μία αγορά πολλών δις για τις ΗΠΑ. Πέρα από αυτό, είναι πιθανό να ανοίξουν μία σειρά νέων νομικών διαμαχών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των περιβαλλοντικών φορέων. Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγείς LNG καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.