Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε, ισχυρίζεται ότι ένας επίτροπος της ΕΕ τον απείλησε σε τηλεφωνική συνομιλία, επικαλούμενος μάλιστα την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

«Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση μας, ο Επίτροπος της ΕΕ απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν οι δυτικοί πολιτικοί μετά την υπέρβαση του βέτο στο νόμο περί διαφάνειας [για την ξένη επιρροή], και ενώ απαριθμούσε αυτά τα μέτρα, ανέφερε: ”Είδατε τι συνέβη στον Φίτσο, και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί”», ανέφερε ο Κομπαχίτζε σε ανάρτησή του στο facebook.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο σημειώθηκε στις 15 Μαΐου. Ο Γιουράι Τσιντούλα, ένας 71χρονος συγγραφέας, πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του, αλλά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επέζησε. Ο Φίτσο επέκρινε συχνά το ΝΑΤΟ και τις δυτικές πολιτικές έναντι της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Σλοβακία δεν θα επικυρώσει έγγραφα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Η κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον νόμο περί διαφάνειας και βλέπει ότι αρκετοί υψηλόβαθμοι ξένοι πολιτικοί δεν διστάζουν να εκβιάζουν ανοιχτά τον γεωργιανό λαό και την εκλεγμένη κυβέρνησή του. Έχουμε συνηθίσει εδώ και καιρό σε τέτοιους προσβλητικούς εκβιασμούς οι οποίοι ουσιαστικά έχουν χάσει τη σημασία τους τόσο για την κοινωνία όσο και για τις αρχές», έγραψε ο Κομπαχίτζε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απειλή που διατυπώθηκε στη συνομιλία με τον Επίτροπο της ΕΕ τον σόκαρε.

Τι απαντά ο Επίτροπος Βαρχέλι

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι τα λόγια του ”όχι μόνο βγήκαν εντελώς εκτός πλαισίου, αλλά παρουσιάστηκαν επίσης στο κοινό με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη παρερμηνεία του αρχικά επιδιωκόμενου στόχου του τηλεφωνήματός μου».

Επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες και δήλωσε ότι προσπαθούσε να προειδοποιήσει τον Κομπαχίτζε «να μην πυροδοτήσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση με την υιοθέτηση αυτού του νόμου, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση και σε πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις στους δρόμους της Τιφλίδας».

(από huffingtonpost.gr)