Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος σημαντικών Επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στην τοποθέτησή της στο πάνελ με θέμα "Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα", μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για να μετατραπεί η Κοζάνη στο ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο της νέας εποχής και υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο της Περιφέρειας

σε όλο αυτό το μεταβατικό στάδιο για την περιοχή.

Σχολίασε, μεταξύ άλλων, την πορεία της μετεξέλιξης του ενεργειακού μείγματος, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι ο Πούτιν επιτάχυνε την Ενεργειακή Μετάβαση στην ΕΕ! "Έως πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία στις πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ένωση κατανάλωνε ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ σήμερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μία στις 20", είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι πέρυσι η ΕΕ κατανάλωσε για πρώτη φορά στα χρονικά, περισσότερη ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο σε σύγκριση με εκείνη από φυσικό αέριο και για συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πολιτική που έχει εξαγγείλει η ΕΕ για το 2030 και το 2050. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα σχέδιο πράσινων επενδύσεων και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας που θα μας δίνει ένα σύστημα αναφοράς που θα αξιολογεί ανά πάσα στιγμή την θέση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εκπνέει το 2027.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ ετησίως, ή ποσοστό 0,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση, όπως η Δυτική Μακεδονία, είπε η κα Σπυράκη.

Για το σκοπό, θα χρειαστεί να δοθούν πρόσθετα κίνητρα στα κράτη-μέλη, ιδίως σε χώρες όπου το δημοσιονομικό χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε την ταχύτητα απομείωσης του χρέους με εκείνη που αφορά στη μείωση των ρύπων.

«Έτσι θα δώσουμε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για το πρασίνισμα της οικονομίας και ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις νέες επιστήμες», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πολλά περισσότερα στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων επειδή «η λύση για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του είναι “δίκτυα”, “δίκτυα” και πάλι “δίκτυα”». 

Τέλος, έκανε μνεία στην ανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική διακυβέρνηση του τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών-μελών.

«Είναι απαραίτητο να πάρουμε, ως χώρες, την πολιτική ιδιοκτησία των αλλαγών που γίνονται στην ΕΕ και να δημιουργούνται νομοθετικά κατασκευάσματα που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι 27», είπε χαρακτηριστικά!

Από την πλευρά του, ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός για την Ενεργειακή Διπλωματία και Εξωστρέφεια, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, είπε ότι η χώρα δίνει αγώνα προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και ταυτόχρονα να παίξει και έναν καθοριστικό ρόλο σε τρεις κατευθύνσεις.

Στην ενίσχυση των επενδυτικών ευκαιριών, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την απολιγνιτοποίηση που πλήττεται από ανεργία, στην δημιουργία της οικονομικής και ενεργειακής διπλωματίας μέσα από την οποία ασκούμε επιρροή αλλά δίνουμε και λύσεις στις χώρες της περιοχής, καθώς και στο πώς μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τα επιτεύγματα του σήμερα στο μέλλον, αναφερόμενος στις πολιτικές της απομάκρυνσης από τους υδρογονάνθρακες όπου η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι φτωχή, όπως τόνισε, και να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για την κοινωνία, τους πολίτες, τη χώρα με ενεργειακή επάρκεια.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα να διαφοροποιήσουμε ως Ευρώπη και ως χώρα, τις προμήθειες της ενέργειας, ιδίως υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία «Κανένας δεν πρέπει να βάζει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην βαριά εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. «Δυστυχώς, η Ευρώπη το είχε κάνει», πρόσθεσε με νόημα.