Την έναρξη ενός φιλόδοξου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγών στην Ευρώπη φθηνής πράσινης ενέργειας που παράγεται στη Βόρεια Αφρική, σηματοδότησε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg,  Ιταλοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν ιδιωτικά με τα στελέχη πίσω από το λεγόμενο έργο Medlink, «σε μία ένδειξη ότι η Ρώμη είναι πρόθυμη να ρίξει το πολιτικό της βάρος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία»

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του έργου που είδε το Bloomberg News, το έργο απαιτεί τη δημιουργία εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών στην Τυνησία και την Αλγερία, με την ενέργεια που παράγεται στη συνέχεια να εξάγεται στις ιταλικές περιοχές της Τοσκάνης και της Λιγυρίας μέσω υποθαλάσσιων γραμμών.

Η πρόταση συντάχθηκε από τη Zhero, μια εταιρεία που ξεκίνησε από πρώην στελέχη της εταιρείας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam SpA, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ (108 εκατομμύρια δολάρια) για τη φάση εκκίνησης της.

Η Zhero θα χρειαστεί να εξασφαλίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να εφαρμόσει το σχέδιο, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αυτό θέτει μια πρόκληση χρηματοδότησης για τη σκοπιμότητα του έργου, καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο, το κόστος ανάπτυξης θα καλυφθεί από πελάτες που κάνουν κράτηση και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Medlink έχει κάποια υποστήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού συμπεριλήφθηκε στο μακροπρόθεσμο σχέδιο Entso-e για τους φορείς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ και έχει ενσωματωθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα της Μελόνι για την Αφρική που η Ρώμη λέει ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα μειώσει τις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης.

Η ενέργεια που παράγεται για τη Medlink θα μπορούσε τελικά να αντιπροσωπεύει το 8% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο λέει επίσης ότι η παροχή σημαντικών νέων όγκων εφοδιασμού στην ήπειρο θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη».

Το σχέδιο της Μελόνι

Αυτό θα ταίριαζε με το ευρύτερο σχέδιο της Μελόνι για την περιοχή, την οποία έχει επισκεφτεί προσωπικά τουλάχιστον τρεις φορές από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022. Η πρωτοβουλία, που ονομάστηκε σχέδιο Ματέι, στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή και στη μείωση των αφίξεων μεταναστών δια θαλάσσης.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει ήδη εγκρίνει ένα άλλο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει την Τυνησία με τη νότια Ιταλία. Αυτό το έργο, γνωστό ως Elmed, θα διευθύνεται από τον κρατικά ελεγχόμενο φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου Terna SpA και την Société Tunisienne de l’Electricité et du Gaz, σύμφωνα με δήλωση της 15ης Μαΐου.

Ο νέος σύνδεσμος θα μπορούσε να δώσει στην πρωθυπουργό μια απτή ευκαιρία να επιδείξει τη δέσμευσή της για την περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια στους ευρωπαίους συμμάχους καθώς πιέζει να ανυψώσει τη θέση της Ιταλίας διεθνώς, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι χώροι αποθήκευσης μπαταριών που εδρεύουν στην Τυνησία και την Αλγερία στο πλαίσιο του Medlink θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10 GW για την παράδοση έως και 28 TW ανά έτος ενέργειας στη βόρεια Ιταλία μέσω δύο υπεράκτιων καλωδίων υψηλής τάσης.

Το έργο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2030, θα στοχεύει επίσης στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

(από ot.gr)