B. Morgante, CEO enaon: Καθοριστικός ο Ρόλος των Υποδομών Αερίου για την «Πράσινη» Μετάβαση της Ελλάδας

B. Morgante, CEO enaon: Καθοριστικός ο Ρόλος των Υποδομών Αερίου για την «Πράσινη» Μετάβαση της Ελλάδας
energia,gr
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 16:18

Η enaon προωθεί τη διανομή ανανεώσιμων αερίων μέσα από έξυπνα, ευέλικτα και ψηφιακά δίκτυα– Από το 2025, ξεκινάει στην Ελλάδα η εγκατάσταση της τελευταίας γενιάς «Η2» έξυπνων μετρητών Nimbus

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υποδομές αερίου στην πορεία της Ελλάδας προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον, επισήμανε η κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλος της enaon, του ομίλου Italgas, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της χθες στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE). 
 
H κα Morgante, μιλώντας στη θεματική ενότητα υπό τον τίτλο “Η σημασία των δικτύων διανομής αερίου για τα ενεργειακά μας συστήματα» με συνομιλήτριες την υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κα Maria Rita Galli, αναφέρθηκε στην αποστολή της enaon στην Ελλάδα για την ανάπτυξη έξυπνων, ευέλικτων και ψηφιακών υποδομών, οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Η ανάγκη αξιοποίησης των δικτύων για τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, όπως είναι το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το πράσινο υδρογόνο, που αναπτύσσουν η enaon και η θυγατρική της enaon EDA στην Ελλάδα, προβάλλεται επιτακτική. «Σήμερα, η enaon διαχειρίζεται περίπου 8.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής αερίου σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης. Οι επενδύσεις σε αυτές τις υποδομές, μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτευχθούν προσιτότητα στις τιμές, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, προς όφελος των τελικών καταναλωτών», τόνισε η κα Morgante.
 
«Κλειδί» για την ανάπτυξη της διανομής ανανεώσιμων αερίων αποτελεί η ψηφιοποίηση των ελληνικών δικτύων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas. Ήδη, η enaon και η enaon EDA δημιουργούν νέα εγγενή ψηφιακά δίκτυα και αναβαθμίζουν τα υφιστάμενα, θωρακίζοντας τη χώρα με υπερσύγχρονες υποδομές, ικανές να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ενεργειακές ανάγκες. Τα δίκτυα της enaon EDA είναι 100% έτοιμα για την έγχυση βιομεθανίου, ενώ βρίσκονται διασκορπισμένα σε στρατηγικά σημεία, κοντά σε υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα.
 
Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των δικτύων, σημείωσε η κα Morgante, η enaon αξιοποιεί τις τεχνολογίες που αναπτύσσει Italgas, όπως είναι ο τελευταίας γενιάς «Η2 ready» έξυπνος μετρητής Nimbus ο οποίος είναι ικανός να μετρά πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους. «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, από το 2025 θα ξεκινήσει στην Ελλάδα η εγκατάσταση της τελευταίας γενιάς "H2 ready" έξυπνου μετρητή Nimbus, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον όμιλο Italgas, καθώς και η αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας», επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της enaon.

Επιπλέον, η enaon συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την έκδοση του σχετικού κανονιστικού – ρυθμιστικού πλαισίου, προετοιμάζοντας παράλληλα τις ενέργειές της για τη σύνδεση των πρώτων μονάδων βιομεθανίου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η enaon έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΣΠΑΒ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου,  το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει συνέργειες με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της αγοράς των ανανεώσιμων αερίων και των τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.