Sabah: 'Οφθαλμόν Αντί Οφθαλμού' Από την Τουρκία - Θα Δημιουργήσει Δικά της Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο

Sabah: Οφθαλμόν Αντί Οφθαλμού Από την Τουρκία - Θα Δημιουργήσει Δικά της Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο
energia,gr
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 16:09

Η εφημερίδα Sabah επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της γείτονος σχεδιάζει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της Sabah, “από τότε που η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή, σε μια κίνηση 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού'”.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, “η Ελλάδα θα δημιουργήσει τα πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας. Αυτή η ανακοίνωση επικρίθηκε σκληρά από τη γείτονα Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα”.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, τα οποία η κυβέρνηση – διά στόματος ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού - έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσουν κανονικά, θα περιλαμβάνουν, αφού γινει η οριοθέτηση τους την επιτήρηση των κητοειδών και των πτηνών με drones, δορυφόρους και συστήματα ΑΙ ενώ θα προβλέπεται περιορισμός της ανθρώπινής παρουσίας και φυσικά θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατασκευή επι των νησίδων και βραχονησίδων.

Στη συνέχεια, η Sabah επικαλείται τουρκική διπλωματική πηγή, που, όπως σημειώνεται στο άρθρο “ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία” Μάλιστα, θεωρεί την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΝ ως προσπάθεια δημιουργίας “τελεσμένων”, προσθέτοντας ότι η διαμάχη για τα θαλάσσια πάρκα απειλεί να διαταράξει την “τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις”, ενώ αποτελεί “άλλο ένα παράδειγμα αδυναμίας ή απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις”.

“Η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τα πράγματα εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε εδαφικοποίηση μέσω οριοθέτησης και ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής”, αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, επαναφέροντας, με περιβαλλοντική “λεοντή”, αυτή τη φορά, την θεωρία των “γκρίζων ζωνών”.

Εντύπωση προκαλεί ότι η Sabah επικαλείται τη συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων στην προστατευμένη περιοχή του Turtle Island στη Θάλασσα Sulu, ως πιθανό προηγούμενο “διασυνοριακής συνεργασίας για περιβαλλοντικούς σκοπούς” για το Αιγαίο. Η διαφορά μεταξύ του Αιγαίου και της περίπτωσης του “Turtle Island Heritage Protected Area” είναι ότι το δεύτερο αποτελεί μία μικρή και εντελώς εντοπισμένη περιοχή ανάμεσα σε δύο νησιωτικές χώρες. Αντίθετα, με την αντίδρασή της η Άγκυρα στα δύο περιβαλλοντικά πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο φαίνεται να μην αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ελλάδος σε όλη της σχεδόν την επικράτεια – πολλώ δε μάλλον όταν, ουσιαστικά, δεν αναγνωρίζει καν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, παρά τις ρητές αναφορές των διεθνών συνθηκών.