Αλ. Σδούκου: “Χειροπιαστές” Εθνικές Επιτυχίες στην Ενέργεια  -Ολοκληρώνεται ο Νέος Αγωγός στην Δ. Μακεδονία

Αλ. Σδούκου: “Χειροπιαστές” Εθνικές Επιτυχίες στην Ενέργεια  -Ολοκληρώνεται ο Νέος Αγωγός στην Δ. Μακεδονία
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 16:06

Με τη φράση «η Δυτική Μακεδονία έχει ηγετικό ρόλο  στην ενέργεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό του τομέα», ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Balkan Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Μιλώντας σε πάνελ με θέμα "Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα", στο οποίο συμμετείχαν ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός για την Ενεργειακή Διπλωματία και Εξωστρέφεια, η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής και ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ και διευθυντής του energia.gr.

η κα Σδούκου εξήγησε πως μπορεί ο λιγνίτης να κυριάρχησε στο παρελθόν, όμως, όπως διαπίστωσε, έχει ξεκινήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός με ενδιαφέρουσες ιδέες και projects. Η Υφυπουργός αναρωτήθηκε για το εάν υπάρχει πράγματι η Ενεργειακή Μετάβαση, ή είναι μια θεωρία και για το πώς τελικά, αυτή η Ενεργειακή Μετάβαση μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό.

Όπως υποστήριξε, το «χειροπιαστό» είναι πως μέσα σε αυτά τα τελευταία 5 χρόνια η χώρα κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «εθνικές» επιτυχίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, ενισχύουν την εξωστρέφεια.

Αυτές οι επιτυχίες, συνέχισε, δεν ήταν αυτονόητες αλλά έγιναν εφικτές με πολύ αγώνα και κόπο και εν μέσω δύσκολων γεωπολιτικών και όχι μόνο, συνθηκών.

Κατά την ίδια, οι πλέον σημαντικές από αυτές είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, που φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων η αξία ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πρόοδος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που έκαναν δυνατό το σβήσιμο των περισσότερων ρυπογόνων μονάδων ντίζελ και μαζούτ στα νησιά, που είναι ακριβές και που χάρη σε αυτές –τις διασυνδέσεις- εγχώριες και διεθνείς, καταφέρνει η χώρα να δημιουργήσει πρόσθετο «ηλεκτρικό χώρο» και μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ και, τέλος, οι νέες πολιτικές και τεχνολογίες στον κλάδο, όπως η αποθήκευση, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. «Κανένας μας δεν μίλαγε για όλα πριν από 5 χρόνια», τόνισε.

Επίσης, η κα Σδούκου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η χώρα πέτυχε να μειώσει το μερίδιο του φυσικού αερίου και του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κάτι που, όπως είπε, ενισχύει την πολιτική της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και βοηθά στην εξοικονόμηση πολύτιμων δημόσιων πόρων.

Ταυτόχρονα, σημείωσε η κα Σδούκου, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών και κατάφερε χάρις στις «κρίσιμες» υποδομές που διέθετε, όπως είναι η Ρεβυθούσας και ο αγωγός TAP, όχι μόνο να μην κινδυνεύσει αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο τη δικής μας, όσο και των γειτονικών χωρών. «Η χώρα πέτυχε να διασώσει τα ενεργειακά συστήματα των γειτονικών της χωρών στηρίζοντας ενεργά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως με τον Κάθετος Διάδρομος η Ελλάδα θα καταστεί μεταφορέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέχρι και την Ουκρανία.

«Αυτό δείχνει πως με σταθερά βήματα και με σταθερές πολιτικές η χώρα πρωταγωνιστεί στην Ενεργειακή Μετάβαση και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να είναι η Ελλάδα ένας αξιόπιστος εταίρος που τον σέβονται στο εξωτερικό», τόνισε.   

Εξάλλου, στην δεύτερη τοποθέτησή της στο ίδιο πάνελ, η κα Σδούκου, αναφερόμενη στον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου  της Δυτικής Μακεδονίας μετά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ο νέος αγωγός αερίου που θα έχει παραδοθεί προς χρήση εντός του έτους. Ο αγωγός, είπε, θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην περιοχή, θα τροφοδοτήσει τη μονάδα τηλεθέρμανσης και τα δίκτυα των πόλεων της περιφέρειας. Το βασικό είναι, υπογράμμισε, ότι πρόκειται για έργο «hydrogen ready»,που σημαίνει ότι στο μέλλον θα μεταφέρει καθαρό υδρογόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά πιθανώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα η ανάπτυξη της μονάδας της Hellenic Hydrogen στο Αμύνταιο, που θα αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και άλλα έργα της περιοχής, και η οποία θα συνδεθεί με τον νέο αγωγό.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός, η μετάβαση της Δ. Μακεδονίας είναι φιλόδοξη καθώς πρόκειται για μια ευρύτερη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της περιφέρειας. Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στην περιοχή, γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τους πόρους και θέση της, εξήγησε.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο Συνέδριο της Eurelectric που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και ανέφερε πως η ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο από την Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση δείχνει την αναγνώριση της πορείας της χώρας, αλλά και της ίδιας της εταιρείας. «Να θυμηθούμε πού βρισκόταν η ΔΕΗ της οποίας η αξία σήμερα φθάνει στα τα 3,4 δισεκ., με δραστηριότητα στα Βαλκάνια, μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές», τόνισε η Υφυπουργός, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει σοβαρό σχέδιο για την περιοχή. «Βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις, για παράδειγμα στο υδρογόνο, από καινοτόμες εταιρείες όπως η Advent. Επιμένουμε στην αναβάθμιση του δικτύου, που θα δώσει και τη δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς και τις ενεργειακές κοινότητες να αναπτύξουν έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων» κατέληξε η κα Σδούκου.