TotalEnergies: 300 Επιστήμονες Καταγγέλλουν ως «Κλιματοκτόνα» την Στρατηγική του Πετρελαϊκού Κολοσσού

TotalEnergies: 300 Επιστήμονες Καταγγέλλουν ως «Κλιματοκτόνα» την Στρατηγική του Πετρελαϊκού Κολοσσού
energia.gr
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 12:48

Πάνω από 300 επιστήμονες, ανάμεσά τους και ειδικοί του ΟΗΕ, χαρακτηρίζουν «κλιματοκτόνα» την στρατηγική της TotalEnergies σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde σήμερα για να συμπέσει με την γενική συνέλευση του τέταρτου πετρελαϊκού κολοσσού στον κόσμο. «Για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις της» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την «αντίφαση» με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού

για το Κλίμα, «η τακτική της TotalEnergies είναι τώρα καλά ρονταρισμένη και διαρθρωμένη γύρω από έξι σημεία», καταγγέλλουν οι υπογράφοντες στους οποίους περιλαμβάνονται συντάκτες των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC-Giec) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατ΄αρχάς, η εταιρεία επιδιώκει «να πρασινίσει ανέξοδα την εικόνα της» αλλάζοντας ονομασία και «προβάλλοντας συστηματικά στην δημόσια επικοινωνία της τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 2% της παραγωγής του ομίλου του 2023», καταγγέλλουν οι ειδικοί.

Κατηγορούν επίσης την TotalEnergies ότι «διαστρεβλώνει επιστημονικά γεγονότα για να επιτύχει να κάνει συμβατή την πολιτική της με τους κλιματικούς στόχους», «να δυσφημήσει τους επιστήμονες» και «να συντηρήσει» το επιχείρημα «της εξάρτησης των κοινωνιών μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Εμφανίζοντας εξάλλου «το φυσικό αέριο ως καθαρή ή "μεταβατική" πηγή ενέργειας, κρύβοντας κάτω από το χαλί το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου δεν μειώνουν παρά ελάχιστα τις εκπομπές σε σχέση με τον άνθρακα» ή κάνοντας «εκβιασμό χρήσης», η TotalEnergies συνεχίζει «την τόσο κερδοφόρα κλιματοκτόνα πορεία», «με το πόδι στο γκάζι», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

«Οι κρατικές αρχές φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα μέσο επέμβασης και περιορίζονται να κάνουν διαπιστώσεις και να εκφράζουν την λύπη τους για τις αποφάσεις της TotalEnergies».

Αλλά, «οφείλουμε να το παραδεχθούμε: την ώρα που τα κέρδη της φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ (21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023), η TotalEnergies δεν θα μειώσει την παραγωγή της σε ορυκτά καύσιμα επειδή της το ζητάμε ευγενικά», γράφουν οι επιστήμονες.

Πέραν της «εθνικοποίησης» της εταιρείας ή της «φορολόγησης των υπερκερδών», στο άρθρο προτείνεται «η εισαγωγή στην νομοθεσία της έννοιας της οικολογικής χρεοκοπίας, που θα επέτρεπε στις κρατικές αρχές να προσφεύγουν σε αναγκαστική διαχείριση για μία εταιρεία το περιβαλλοντικό κόστος της οποίας αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες ως προς την κλιματική της στρατηγική».

Στην έδρα της TotalEnergies όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση, πέντε ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν στο κτίριο και άπλωσαν πανό για να καταγγείλουν την στρατηγική του ομίλου για την κλιματική αλλαγή.

Το πανό περιλαμβάνει μεγάλη φωτογραφία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Total Πατρίκ Πουγιανέ κάτω από το μπάνερ «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ».

Κινητοί φράκτες κλείνουν από χθες τις εισόδους της έδρας της Total στην Λα Ντεφάνς, στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ από τους υπαλλήλους ζητήθηκε να εργασθούν σήμερα εξ αποστάσεως.