Nέα άνοδο, στα 97,41 ευρώ/MWh έχουμε σήμερα για την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, που εμφανίζεται αυξημένη σε ποσοστό +3% από χθες Πέμπτη, 23 Μαΐου. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 317,84 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα έχουμε επιστροφή στην κορυφή, του φυσικού αερίου, με ισχυρό 

προβάδισμα 46,8% έναντι των ΑΠΕ που ακολουθούν με 37,1% και έπονται οι μειωμένες εισαγωγές με ποσοστό 6,7%, και τα υδροηλεκτρικά με 5,7%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη παραμένει και σήμερα, μηδενικό. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 26,603 MWh και οι εισαγωγές στις 10,715 MWh.  

Ανάλογη είναι η εικόνα στις προημερησίες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου προκαλεί εντύπωση το άλμα 376,1% της ΤΕΑ στην Φινλανδία και το +245% στην Σουηδία!  

Προφανής αιτία για αυτή την κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών στον ηλεκτρισμό, είναι η συνεχής άνοδος των τιμών αναφοράς φυσικού αερίου, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF. Η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα κινήθηκε αρχικά σε επίπεδα άνω των 35 ευρώ/MWh, για να διορθώσει αυτή την ώρα, και να υποχωρεί στα 34,760 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κάμψη -1,36%.  

Οι αντίστοιχες τιμές προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς και για τον τελευταίο μήνα του έτους που διανύουμε, διαμορφώνονται αυξημένες στα 35,150 ευρώ/MWh, 35,450 ευρώ/MWh και 40,810 ευρώ/ MWh. 

Στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές αποκλιμακώνονται και σήμερα, με την τιμή των futures του Brent του διεθνούς benchmark να υποχωρεί οριακά, -0,04%, στα 83,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, ακολουθεί κατά πόδας, με ελαφρά πτώση 0,08%, στα 76,81 δολάρια ανά βαρέλι.  

Εξακολουθεί να προκαλεί απορία το γεγονός ότι ενώ οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της καμπύλης τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τιμές των υγρών καυσίμων στην χώρα μας παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αττικής έχει καθηλωθεί τις τελευταίες 3 ημέρες στο 1,876 ευρώ ανά λίτρο, όταν η τιμή στην αντλία της Λευκωσίας, στην Κύπρο, υποχωρεί στο 1,543 ευρώ ανά λίτρο!  

Για αύριο Σάββατο, 25 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι θα υπάρξει μικρή μείωση στις χονδρικές τιμές διυλιστηρίου για όλο το φάσμα των βενζινών και του πετρελαίου κίνησης, ενώ προβλέπει αύξηση στο υγραέριο κίνησης.