Απαιτούνται Επενδύσεις €1 Δισ. Ετησίως για να Επιτευχθούν οι Στόχοι του ΕΣΕΚ

Απαιτούνται Επενδύσεις €1 Δισ. Ετησίως για να Επιτευχθούν οι Στόχοι του ΕΣΕΚ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 24 Μαΐου 2024 - 08:23

Κρίσιμος παράγοντας για την ευόδωση του εμπροσθοβαρούς στόχου της απανθρακοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ενίσχυση και η επιτάχυνση των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, ιδίως όμως των υποδομών και της ψηφιοποίησης του συστήματος. Όπως αναφέρει η Eurelectric στην τελευταία της μελέτη, “Grids For Speed”, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του “Power Summit”, 

της ετήσιας εκδήλωσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το διήμερο 22-23 Μαΐου, οι επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των δικτύων θα πρέπει να αυξηθούν από τα 33 δισεκ. ευρώ στα 67 δισεκ. ευρώ ετησίως έως το 2050. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει, θα μειωθούν σημαντικά οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιστοποιηθεί η εξοικονόμηση και η διανομή ενέργειας και θα επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Ιδίως για την Ελλάδα, η μελέτη της Eurelectric, αναφέρει ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δίκτυα διανομής σε ετήσια βάση προκειμένου να ανταποκριθούν στην ολοένα κα υψηλότερη ζήτηση, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια έως το 2050, σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας.

Ειδικότερα στην μελέτη της Eurelectric προβλέπεται ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί από τις 50 TWh, στις 80 TWh έως το 2050, καθώς θα προχωρά ο εξηλεκτρισμός κρίσιμων τομέων της αγοράς, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, αλλά και θα έλθουν στο προσκήνιο νέοι ενεργοβόροι τομείς, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων. 

Επίσης, τονίζεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή από τις λεγόμενες εναλλακτικές πηγές ενέργειας εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στις 125 TWh έως εκείνο το έτος, γεγονός που προϋποθέτει την κατακόρυφη ανάπτυξη και βελτίωση των δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας, είτε με αντλησιοταμίευση, είτε με μπαταρίες, ώστε να γίνει δυνατή η απορρόφηση της πρόσθετης πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί.

‘Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, οι επενδύσεις στα δίκτυα διπλασιάστηκαν κατά το περασμένο έτος, έναντι των κεφαλαίων που διατέθηκαν την περίοδο 2020-2022, ενώ έχουν τριπλασιαστεί από το 2019.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη της Eurelectric, για να εκπληρωθεί ο στόχος για το 2050, και για να γίνει δυνατή η ραγδαία αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων, θα απαιτηθεί να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Κάτι που μεταφράζεται, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, στην εξάλειψη των ανώτατων ορίων επενδύσεων, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και των συναφών διαδικασιών σχετικά με τα δίκτυα, καθώς και ελαχιστοποίηση του επενδυτικού ρίσκου, που θα προσελκύσει περισσότερη ιδιωτική μόχλευση, ενώ θα τονώσει, παράλληλα, τη δυνατότητα της δημόσιας χρηματοδότησης, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σημειώνουμε ότι η μελέτη της Eurelectric, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Accenture, ερευνά και εξετάζει τις υφιστάμενες ενεργειακές τεχνολογίες, και παρακινεί στην ανάληψη σύντονης δράσης  τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Mπορείτε να δείτε την πλήρη μελέτη της Eurelectric, εδώ

Συμμετοχή της Αλεξάνδρας Σδούκου στο Συνέδριο

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου συμμετείχε χθες στο “Power Summit”, σε πάνελ και σε κλειστή συνάντηση στρογγυλής τράπεζας, ενώ είχε και σειρά επαφών με στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, με θέμα "Προκλήσεις της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας: Αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο των υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων", η κα Σδούκου παρέθεσε τους φιλόδοξους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, και ανέδειξε την επιτυχημένη τροχιά της χώρα μας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ αναμένουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο προσεχές μέλλον, σε όλο το φάσμα της πράσινης ενέργειας και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που όπως είπε, είναι οι βασικοί πυλώνες της Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναδείξει τη διασύνδεση του drive προς την ανανεώσιμη ενέργεια με την προστασία του περιβάλλοντος, των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στη συνέχεια, σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων και εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας, στην οποία αναδείχτηκαν οι δράσεις που απαιτούνται για να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι πράσινες τεχνολογίες και ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας.

Ακολούθως, η κα Σδούκου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, με τον οποίο συζήτησαν την πρόοδο των δύο χωρών στην προώθηση της πράσινης ατζέντας. Επίσης, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην Ουγγαρία σε ό,τι αφορά στις τεχνολογίες των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Σημειώνουμε ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, η Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό της αποό την Μολδαβία, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της επικείμενης διακρατικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και τη δυνατότητα ενίσχυσης των συνεργειών σε θέματα ενέργειας.