Η Ισπανική Iberdrola αναζητά αγοραστή για το 50% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που ελέγχει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Iberdrola σκοπεύει να πουλήσει το ήμισυ του αμερικανικού χαρτοφυλακίου της, το οποίο αγγίζει τα 700MW σε υπό κατασκευή έργα. Η τιμή πώλησης εκτιμάται μεταξύ 1,6 και 1,8 δις δολαρίων, ενώ η ισπανική επιχείρηση συνεργάζεται με την Bank of America για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία

Τα 700MW αποτελούνται από 400MW ηλιακής ενέργειας και 300MW υπεράκτιων αιολικών, ενώ όλα τα έργα διαθέτουν συμβόλαια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει επισήμως τον Ιούλιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Η Iberdrola βρίσκεται σε περίοδο εσωστρέφειας, καθώς επανεξετάζει τη στρατηγική της στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο, υπήρχε έντονη φημολογία για συμφωνία της Iberdrola με το εμιριτιανό Masdar Fund για την πώληση μεριδίου από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της πρώτης. Υπενθυμίζεται ότι η Masdar είναι ο βασικός ενδιαφερόμενος για την αγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και μήνες.

Η Iberdrola είχε επιχειρήσει να πουλήσει και το 50% των ΑΠΕ που ελέγχει μέσω της θυγατρικής της Avangrid, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συμφωνία. Λίγο νωρίτερα, η Iberdrola είχε αγοράσει όλες τις μετοχές της Avangrid, ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.