Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies προειδοποίησε την κυβέρνηση της χώρας ότι η Γαλλία δεν είναι ελκυστική για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εταιρείας, το πρόβλημα είναι διττό καθώς αφενός οι γαλλικές αρχές καθυστερούν τις διαδικασίες έγκρισης των νέων έργων, ενώ αφετέρου, η αιολική ενέργεια πωλείται στο κράτος και όχι στους καταναλωτέ

Η Διευθύντρια των γαλλικών γραφείων της TotalEnergies, Isabelle Patrier, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με αυτές τις συνθήκες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός νέου αιολικού πάρκου. Η Γαλλία χρειάζεται 45GW εγκατεστημένης αιολικής ισχύος μέχρι το 2050 ώστε να πετύχει τον στόχο του net zero. Ο σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προέβλεπε 3,7GW εγκατεστημένων και αδειοδοτημένων αιολικών υποδομών, ωστόσο αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι διαγωνισμοί για την αδειοδότηση αιολικών μονάδων στη Γαλλία διαρκούν σχεδόν 3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, η πώληση της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ προς το κράτος αντί για τους καταναλωτές συνεπάγεται ότι τα συμβόλαια δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους παραγωγούς. Η εικόνα αυτή βρίσκεται σε αντίστιξη με άλλες περιφέρειες όπου λειτουργεί η TotalEnergies, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, και ορισμένες ασιατικές αγορές.

Η TotalEnergies έχει πολλάκις δηλώσει ότι είναι και θα παραμείνει μία γαλλική εταιρεία, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η βασική της προτεραιότητα είναι το κέρδος. Με τη γαλλική αγορά ΑΠΕ να αναπτύσσεται τόσο αργά, η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο. Για την ίδια τη Γαλλία, η οποία εκτός όλων των άλλων επιθυμεί να επανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, οι επιτυχίες στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης δεν είναι μόνο θέμα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και εθνικού κύρους.