Τι δηλώνουν στον ΟΤ ο CEO της εταιρείας και το υπουργείο Οικονομικών - Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Advent Technologies, ελληνική εταιρεία που είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αναπτύσσει προηγμένες λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, παρουσίασε ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο ύψους 780 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου (project Green HiPo), για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην Κοζάνη

Οι προοπτικές μίας περιοχής που πλήρωσε το μάρμαρο της απολιγνιτοποίησης φαινόταν να αλλάζουν με το υδρογόνο να θέτει τις βάσεις για την πράσινη μετάβαση. Από τότε βέβαια ελάχιστα προχώρησαν για να «γνωρίσει» η Δυτική Μακεδονία το υδρογόνο με τα περισσότερα projects να βρίσκονται στην αναμονή…

Η επένδυση της Advent, βάσει όσων είχαν ανακοινωθεί τότε, είχε πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ με άξονα υλοποίησης την εξαετία και σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, έως την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου HT-PEM και ηλεκτρολυτών τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την δημιουργία καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα ανεγερθούν στην Δυτική Μακεδονία.

Mέχρι πρόσφατα, οι πληροφορίες για την εξέλιξη του project κυκλοφορούσαν με το σταγονόμετρο…

Η πρόσκληση για την επιδότηση των 24 εκατ. ευρώ

Στις αρχές του 2024 άνοιξε μία χαραμάδα αισιοδοξίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε σταλεί επίσημη πρόσκληση από το Yπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία για να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν το εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη, με το project να φαίνεται πως ξεκολλά έπειτα από 2 χρόνια. Την πρόσκληση έλαβε η Advanced Energy Technologies, 100% θυγατρική της Advent Technologies.

Μετά την υποβολή από την Advent των απαιτούμενων εγγράφων, το υπουργείο Οικονομικών αναμενόταν να προχωρήσει στην εκταμίευση πακέτου κρατικών ενισχύσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) της Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου Green HiPo.

Η Advent επιδιώκει επίσης να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συμπλήρωση του συνόλου των 60 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του έργου IPCEI.

Η Δυτική Μακεδονία «διψά» για μία επένδυση που αναμφίβολα θα απογειώσει τις προοπτικές της περιοχής σε μία περίοδο που η απολιγνιτοποίηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ποιος φταίει

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» επιχειρώντας να ρίξει φως στα αίτια που το επενδυτικό σχέδιο καθυστερεί – βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος η επένδυση θα ξεκινούσε το πρώτο εξάμηνο του 2023 – απευθύνθηκε στον CEO της εταιρείας και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο CEO της Advent Technologies, Βασίλης Γρηγορίου σε δήλωσή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» σημειώνει μεταξύ άλλων πως είναι «λυπηρό ότι μια τεχνολογική εταιρεία γέννημα θρέμμα του Ελληνικού ερευνητικού και τεχνολογικού ιστού εισηγμένη στο Nasdaq που επέλεξε να κάνει μία εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα και όχι στην Δανία η Γερμανία όπου και εκεί έχει δραστηριότητα να ταλαιπωρείται δυο ολόκληρα χρόνια».

«Αποστείλαμε όλα τα στοιχεία, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

Με αφορμή δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» που έκανε λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά της εταιρείας στην επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Advent Technologies Δρ. Βασίλης Γρηγορίου επισημαίνει:

«H Advent Technologies δηλώνει ότι έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί από την Πρόσκληση και είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης). Σημειώνει επίσης δε ότι από την επίσημη έγκριση του έργου IPCEI Hy2Tech της AdventTechnologies από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο 2022, η διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης από τη χώρα έχει καθυστερήσει υπερβολικά την υλοποίηση του έργου, γεγονός που κωλύει το πλάνο επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας καθώς και τις συνέργειες με τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν λάβει σχετική έγκριση υπό την ομπρέλα των IPCEI στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Επίσης η υπερβολική καθυστέρηση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού συγκριτικά με εταιρείες όπως η Γαλλική McPhy και η Γερμανική Sunfire οι οποίες έλαβαν την επικύρωση την ίδια περίοδο με την Advent Technologies αλλά έχουν λάβει ήδη τις χρηματοδοτήσεις προ πολλού.  Θεωρεί επίσης λυπηρό ότι μια τεχνολογική εταιρεία γέννημα θρέμμα του Ελληνικού ερευνητικού και τεχνολογικού ιστού εισηγμένη στο Nasdaq που επέλεξε να κάνει μία εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα και όχι στην Δανία η Γερμανία όπου και εκεί έχει δραστηριότητα να ταλαιπωρείται δύο ολόκληρα χρόνια».

 «Να αποσταλούν τα πιστοποιημένα στοιχεία, στόχος μας να μην λιμνάζουν κονδύλια»

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, πηγές του οποίου ανέφεραν: «Oι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την εταιρεία, η όποια καθυστέρηση υπήρξε αφορά την αποστολή σε πρώτη φάση μη πιστοποιημένων οικονομικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας, ζητήθηκαν εκ νέου τα σωστά στοιχεία τα οποία είτε αναμένονται είτε έχουν σταλεί από την εταιρεία και προχωρά η διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να προχωρήσει η επένδυση τηρώντας φυσικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν θέλουμε να μένουν αναξιοποίητα και να λιμνάζουν κονδύλια».

(από ot.gr)