Οι ΑΠΕ Είναι Πιο Φθηνές Από τους Υδρογονάνθρακες, Ακόμα και στη Σαουδική Αραβία!

Οι ΑΠΕ Είναι Πιο Φθηνές Από τους Υδρογονάνθρακες, Ακόμα και στη Σαουδική Αραβία!
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 23 Μαΐου 2024 - 15:29

Η Σαουδική Αραβία, η χώρα που αποτελεί συνώνυμο του πετρελαίου, είναι ενδεχομένως η τελευταία που θα επιθυμούσε να δει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Όμως ακόμα και το Ριάντ δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα: Οι τιμές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ είναι πλέον πολύ φθηνότερες από εκείνες που παράγονται από υδρογονάνθρακες. 

Αναπόφευκτα, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει αρχίζει να αποδέχεται τις ΑΠΕ, θέτοντας εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους.

Όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού, πρόσφατα έκλεισε μία συμφωνία με την Ιαπωνική Marubeni ώστε να αγοράζει την ενέργεια που θα προέρχεται από τα αιολικά πάρκα της δεύτερης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων, οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Αραβική Χερσόνησο (υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυροί άνεμοι), καθιστούν τη Σαουδική Αραβία μία ιδανική περιοχή για τέτοιου είδους υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσφέρει μία σειρά από κίνητρα στους επενδυτές όπως γρήγορη διευθέτηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και επιστημονική υποστήριξη. Χάρη στην οικονομική της ευρωστία, η Σαουδική Αραβία μπορεί επίσης να διευκολύνει την παροχή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν εγγυημένες πωλήσεις χάρη στα κρατικά συμβόλαια.

Λόγω της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας της ως παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία άργησε πολύ να αποδεχτεί την αναγκαιότητα των ΑΠΕ. Εξάλλου, το οικονομικό, πολιτικό, και διπλωματικό μοντέλο του κράτους βασιζόταν στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για δεκαετίες. Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία έχει αρκετό έδαφος να καλύψει συγκριτικά με άλλες χώρες. Αυτό βέβαια δεν σταματά τον φιλόδοξο Πρίγκιπα Διάδοχο, η στρατηγική του οποίου στοχεύει στην απεξάρτηση του Ριάντ από τους υδρογονάνθρακες.

 


Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία έχει λιγότερα από 10GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ενώ ο στόχος για το 2030 είναι η λειτουργία 45GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ. Το προσφάτως ανακοινωθέν έργο στην AlGhat θα παράγει αιολική ενέργεια που θα στοιχίζει λίγο περισσότερο από 1,5 σεντς, ποσό που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ. Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα επέτρεπε απλώς τη φθηνότερη αγορά ενέργειας εσωτερικά, αλλά θα αύξανε τα διαθέσιμα αποθέματα για εξαγωγές.