Rolls-Royce: Η Πολωνική Κυβέρνηση Έδωσε Άδεια για Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής

Rolls-Royce: Η Πολωνική Κυβέρνηση Έδωσε Άδεια για Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής
energia.gr
Πεμ, 23 Μαΐου 2024 - 14:05

Το σχέδιο του πολωνικού βιομηχανικού ομίλου Industria για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής βασισμένο στους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) της Rolls-Royce εγκρίθηκε, στα μέσα Μαΐου. από το Πολωνικό Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Industria είχε υποβάλει αίτηση για επί της αρχής λήψη απόφασης στην Πολωνή υπουργό Κλίματος και Περιβάλλοντος Paulina Henning-Kloska. Η αίτηση αφορά την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με χρήση του μικρού αντιδραστήρα νερού υπό πίεση 470 MW της Rolls-Royce και μιας εγκατάστασης αποθήκευσης χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Τονίζοντας ότι η επένδυση θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνη με τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της Πολωνίας, η Henning-Kloska εξέδωσε την επί της αρχής απόφαση του υπουργείου στις 10 Μαΐου. Η αίτηση αξιολογήθηκε θετικά από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και τον υπουργό κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η απόφαση επί της αρχής είναι η πρώτη στη διαδικασία χορήγησης διοικητικών αδειών για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στην Πολωνία. Η Industria μπορεί πλέον να υποβάλει αίτηση για περαιτέρω άδειες, όπως π. χ. άδεια κατασκευής.

Ο Alan Woods, διευθυντής στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Rolls-Royce SMR, δήλωσε: «Η σημερινή επί της αρχής απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος της Πολωνίας είναι εξαιρετικά θετική είδησηνέα και μάς επιτρέπει να προωθήσουμε τις εμπορικές και τεχνικές συζητήσεις μας σχετικά με την ανάπτυξη των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής SMR της Rolls-Royce στην Πολωνία. Η Πολωνία είναι μία από τις βασικές ευκαιρίες εξαγωγής της τεχνολογίας SMR της Rolls-Royce, καθώς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την πρόοδό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εκμεταλλευτούμε το σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει ο σχεδιασμός των δικών μας SMR έναντι των ανταγωνιστών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έδωσε την αρχική έγκριση στην Πολωνία για να ξεκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της θα ξεκινήσει το 2026 στο Lubiatowo-Kopalino στην επαρχία της Πομερανίας. Το έργο θα περιλαβάνει έως και έξι αντιδραστήρες σε δύο ή τρεις τοποθεσίες, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 6–9 δισεκατομμυρίων Watt.